Уорън Бъфет обяви, че кризата ще продължи още 5 г. Според Нуриел Рубини обаче, рецесията в САЩ най-вероятно ще продължи повече от три години

Един от най-големите финансисти Уорън Бъфет обяви, че кризата ще продължи още 5 г.
Мисля, че американската икономика ще се съвземе след 5 г., въпреки че бих искал това да стане по-рано. Това е война, която трябва да спечелим , каза Бъфет и призова всички американци да окажат подкрепа на президента Барак Обама и неговите усилия да изведе страната от кризата.
Уорън Бъфет също претърпя големи загуби заради кризата. Неговият инвестиционен фонд Berkshire Hathaway до момента е регистрирал загуби в размер на $ 11.5 млрд.
По признание на самия Бъфет, това се дължи и на негови грешки, най-големите от които са откриване на „long“ позиции на борсата, включително върху петролни фючърси, в момент, когато фондовите пазари се бяха съвзели за кратко. Бъфет е бил уверен, че цените ще продължат да растат, но те обаче се сринаха.
Според Нуриел Рубини обаче, рецесията в САЩ най-вероятно ще продължи повече от три години. Рубини, които е професор по икономика в Нюйоркския университет, бе един от малкото икономисти предрекли кризата с рисковите ипотечни кредити.В момента е петнайстият пореден месец на рецесия в Щатите. Икономическият ръст ще се доближи до нула, а безработицата ще достигне 10%, смята още икономистът. Няма шанс рецесията да премине до края на 2009 г., допълва той.Решението според него е национализация на банките и изчистването им от лоши активи. На твърденията на финансовото министерство, че не може по легален път банките да бъдат придобити от държавата, Рубини отговори, че по-голяма част от финансовите институции на практика вече са под контрола на правителството.
В друга прогноза на професора по икономика се казва, че загубите за финансовата система най-вероятно ще достигнат повече от $ 3.6 трлн. Половината пари ще бъдат изгубени от банки и банкови дилъри, а другата половина от персонални и хедж фондове.

darikfinance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *