Уорън Бъфет очаква висока инфлация?

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет се ориентира към инвестиции в държавни ценни книжа с по-кратък матуритет. Според анализаторите на Блумбърг това може да се тълкува като сигнал, че Бъфет очаква рекордният бюджетен дефицит на САЩ да доведе до ръст на инфлацията.

Управляваният от Бъфет фонд Berkshire Hathaway към 30 юни т.г. е вложил 21% от активите си с фиксирана доходност в облигации с падеж до една година – показват отчетите, изпратени до регулативните органи. Посоченият дял е с 5 процентни пункта по-висок в сравнение с година по-рано.
Това също така може да означава, че Бъфет очаква лихвените нива в САЩ да се повишат по-рано, отколкото сочи конвенционалната мъдрост, дискутират финансовите коментатори. На заседанието на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе по-късно днес, масово се очаква лихвите да бъдат оставени без промяна на рекордно ниските си равнища.
Миналата година Уорън Бъфет предупреди Конгреса, че когато икономиката възстанови растежа си, съществува реален риск от загуба на покупателната стойност на зелените пари.
Общия обем на активите с фиксирана доходност с падеж до 1 година на Berkshire Hathaway достига 6.07 млрд. долара, като за последните три месеца увеличението е 8.5%. Боновете с падеж над една година във фонда са намалели с 8.6% до 22.7 млрд. долара. В инфлационна среда най-голяма загуба понасят ценните книжа с голяма дюрация.
Ръстът на индекса на потребителските цени в САЩ, изключващ храните и енергията, през юли възлиза на 0.9%. Спредът между лихвите по 10 – годишните правителствени бонове и предпазените от инфлация ДЦК говори, че инвеститорите очакват средно годишна инфлация от 1.8% през следващите 10 години.

Bloomberg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *