Управителният съвет на Европейската централна банка очаквано остави основния лихвен процент в еврозоната непроменен на ниво от 1%

Управителният съвет на Европейската централна банка очаквано остави основния лихвен процент в еврозоната непроменен на ниво от 1%. Ставката по рефинансиране на банките остава 1,75%, а ставката по депозитите – 0,25%.
Малко п-рано днес Английската централна банка също взе решение да запази основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%.
Паричната политика на Европейската централна банка е много по-консервативна от тази на централните банки в САЩ, Япония, Великобритания и Швейцария.
Основната лихва в еврозоната е много по-висока от тази в повечето развити икономики, с изключение на Австралия и Нова Зеландия.
Едва през миналия месец ръководството на ЕЦБ се осмели да прибегне и до нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че банката планира операции на открития пазар, чрез които иска да изкупи определени финансови активи на стойност 60 млрд. евро. Подробностите относно тази програма тепърва ще станат ясни.
Към 15:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4105 щатски долара спрямо курс от 1,4146 един час по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *