Управлението на САЩ мина в неплатен отпуск

Управлението и по-точно правителството на САЩ официално остана без финансиране, след като краткосрочният бюджет, който трябваше да осигури средства до 16 февруари не бе приет в Сената.След провалянето на вота, конгресмените имаха време до полунощ (местно време или 07:00 часа българско) за да постигнат пробив в преговорите, но това не се случи, предаде Франс прес.
Републиканското мнозинство в Сената (51 от 100 места) не успя да убеди достатъчно демократи да приемат нормативен акт за временно финансиране на федералния бюджет в замяна на допълнителни преговори по статута за стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали незаконно в САЩ като деца и бяха временно защитени от експулсиране от предишния президент Барак Обама.
За решение да се прекратят дебатите и да се премине към гласуване на временното финансиране на бюджета бяха необходими 60 гласа, но тази бройка не бе достигната. В подкрепа на процедурното предложение гласуваха едва 50 сенатори, а 48 бяха против. Не е гласувал само лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл. Това означава, че правителството на САЩ няма средства за да финансира държавните институции. Очаква се скоро да започнат разговори за промяна на проектозакона за бюджет за 2018 г.
В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв бюджет в Камарата на представителите, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената.
Очаква се стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, да бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск. Предишната такава частична парализа на федералното правителство бе през октомври 2013 г. и продължи 16 дни.
Белият дом обвини сенаторите от Демократическата партия за отхвърлянето на процедурно предложение в Сената да се гласува временно финансиране на федералния бюджет на САЩ, за да могат правителствените служби да продължат работа, и ги нарече „обструкционистки неудачници“.  „Днес демократите в Сената поставиха политика над националната ни сигурност, семействата на военнослужещите, децата в уязвимо положение и способността на страната ни да служи на всички американци“, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Тя заяви, че няма да се водят преговори по исканията на демократите за имиграционната политика докато не бъде приет нормативен акт за премахването на започналата в 07.00 ч. българско време частична парализа на федералното правителство. Президентът Тръмп „няма да преговаря по статута на незаконни имигранти докато демократите държат за заложници нашите законни граждани заради безотговорните си искания“, каза Сандърс.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *