Управляващата коалиция в Япония одобри план за данъчна реформа

Управляващата коалиция в Япония е одобрила план за данъчна реформа, която ще намали ставката на корпоративния данък от април и предвижда по-нататъшно намаляване през следващите години, като част от опитите на премиера Шиндзо Абе да засили рентабилността на фирмите и да ускори икономическия растеж, съобщава Ройтерс.

Ангажиментът, който се съдържа в проекта за данъчна реформа, предвижда да се намали общата ефективна ставка на корпоративния данък с 2,51 процентни пункта до 32,1%.

Планът се очаква днес да бъде одобрен от Либерално-демократическата партия и коалиционния партньор Комейто. Кабинетът се очаква да го одобри в началото на януари.

Планът също така включва обещанието на Абе от юни за понижаване на ставката на корпоративния данък до под 30 на сто през следващите години, за да помогне на Япония да излезе от почти две десетилетия дефлация.

Данъчната реформа следвапакета от икономиески стимули на стойност 29 милиарда долара, който бе одобрен от правителството наскоро.

Абе се надява данъчното намаление да насърчи компаниите за повишаване на заплатите, което от своя страна следва да стимулира потребителските разходи.

Понастоящем ефективната ставка на корпоративния данък е 34,6% за големи фирми със седалище в Токио, като е сред най-високите измежду големите икономики. Средната ставка на корпоративния данък за страните от ОИСР е около 25 процента.

Абе и неговата управляваща коалиция спечелиха мнозинство в предсрочните изборитози месец, което им даде свеж мандат да прокарат своята икономическа политика, известна като Абеномика.

Японската икономика неочаквано изпадна в рецесия тази година, след като увеличението наданъка върху продажбитепрез април засегна потребителските разходи много повече от очакваното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *