Управляващите заплашват да спрат сделката за най-големия пенсионен фонд

Близо 93% от капитала на компанията принадлежи на австрийската „Виена иншуърънс груп“, която обяви още преди два месеца, че е готова да продаде дела си. Останалата част се държи от дребни акционери. Преди няколко дни от КНСБ, която е основател на „Доверие“ през 1994 г. и сега има 1% от капитала, изразиха опасения, че акциите могат да попаднат в дружество с неясна собственост. Управляваните от „Доверие“ пенсионни фондове са с активи от близо 1.8 млрд. лв., а клиентите са над 1.25 млн. – почти 1/3 от всички осигурени допълнително. Дружеството е сред най-големите институционални инвеститори в държавни ценни книжа и в акции на дружества, листвани на фондовата борса.

За най-вероятен купувач се смята дружеството „Юнайтед Кепитъл“. То е регистрирано във Великобритания, но е с офшорна собственост. Сред основните акционери е българското „Риджънт кепитал“, управлявано от Румен Нанов. Той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея – „Пош ентерпрайзиз“ ЛЛС, което пък е регистрирано на Сейшелските острови. Според „Дневник“ в миналото името му се свързва с управлението на фалиралата Агробизнесбанк. Интерес към компанията чрез дружеството си „Бромак“ проявява и банкерът Цветан Василев.

В събота изпълнителният директор на „Доверие“ Даниела Петкова обяви пред „Дарик“, че цялото ръководство подава оставка. Сделката все още не е започнала, но очевидно са се водили преговори, подчерта тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *