Управляващите оттеглят спорните промени в данъчните закони.

Предложеният от финансовото министерство пакет от промени в данъчните закони претърпя пълно фиаско при консултирането му с партиите, които подкрепят кабинета. В резултат законопроектите ще бъдат драстично орязани, а най-спорните предложения ще бъдат оттеглени още преди внасянето им в МС.

За обратния завой се разбра след проведена във вторник среща между представителите на четирите партии във властта и финансовия министър Владислав Горанов. На нея е станало ясно, че основна част от предлаганите промени не срещат подкрепа. При обсъждането им обаче не е имало драми, а Горанов е бил много сговорчив, разказаха депутати.

Най-сериозни несъгласия между групите са предизвикали предвидената възможност за вдигане на подоходния данък с до 2% от общините и въвеждането на задължение за фирмите да декларират пред НАП покупки с възстановено ДДС над 700 лв. Срещу възможността общините да вдигат подоходния данък с до 2% над сегашните 10% са се обявили както депутатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, така и групата на ГЕРБ. Заделянето на част от подоходния данък за общините се обсъжда отдавна, но местната власт до последно настояваше държавата да им предостави 2% от съществуващия 10% данък, без да вдига данъчното бреме. Вчера се оказа, че против предложената от Горанов схема е и ГЕРБ, макар че никой в групата не би следвало да е изненадан от позицията на финансовото министерство, защото тя фигурира в управленската програма на партията. Председателят на групата Цветан Цветанов обясни, че промяната е дошла след разговор с кметове на ГЕРБ. „Горанов проявява пълна конструктивност и както сме говорили и с наши кметове, това изобщо няма да бъде внесено в МС“, коментира Цветанов. Не е ясно дали след оттеглянето на тези текстове МФ изобщо ще предлага в бъдеще промени, свързани с децентрализиране на част от данъка към общините.

Никой не приема и предложените промени в закона за ДДС, които биха задължили фирмите да декларират пред НАП покупки над 700 лв. с възстановено ДДС, които могат да се ползват и за лични нужди. „Това са пълни глупости“, коментира пред „Сега“ председателят на ПФ Валери Симеонов. Категорично против текстовете са и депутатите от Реформаторския блок. „Това е мярка, която предпоставя, че всеки е нарушител. Тя ще натовари над 200 000 фирми с безумно задължение да изготвят „разумни методики“ за разпределяне на нещо, което не може да бъде измерено“, коментира пред „Сега“ депутатът от РБ Гроздан Караджов. Той уточни, че реформаторите не приемат и компромисно решение, на което е склонен ГЕРБ – прагът да се завиши, а настояват текстовете директно да отпаднат. Засега ГЕРБ е склонен само на редакции в текстовете. „Прагът не трябва да е толкова нисък, защото над него в момента попада техника като телефони и лаптопи, но трябва да обхване закупуването на джипове с мнима служебна употреба, които всъщност се използват за лични нужди. Има начини това да се случи по по-облекчен подход от предложената технология в момента“, коментира председателят на ГЕРБ Менда Стоянова.

Редакции ще има и в закона за ограничаване на плащанията в брой, където МФ предлага максималният праг за кешови плащания да падне от 15 000 на 5000 лв. „Това е твърде ниско ниво, тази мярка се представя като целяща да изсветли икономиката, но няма да работи. Ще настояваме за по-плавно намаление на 10 000 лв.“, коментира Гроздан Караджов. В ГЕРБ също признават, че трудно ще защитят този праг, защото той вече е бил обект на дебати в първия мандат на кабинета на Бойко Борисов и е завишен от първоначално предложените 5000 на настоящите 15 000 лв. Никоя партия не очаква на по-късен етап в закона за местните данъци и такси да се появят допълнителни предложения за намерения, които да уредят проблема с калкулирането на такса смет през 2016 г. на различна база от ползваната в момента. Така и тези намерения вероятно ще се отложат.

Правителственият „Фалкон“ може да бъде „арестуван“ в Европа. Правителственият самолет „Фалкон“ може да бъде задържан на някое от европейските летища заради неплатени ремонти. Това призна транспортният министър Ивайло Московски в отговор на депутатски въпрос в ресорната парламентарна комисия вчера.

Той потвърди, че към 10 септември в министерството са получени две писма с предупреждението, че има неплатени разходи за ремонти на „Фалкона“ и хеликоптера „Агуста“ в размер на 1.369 млн. лева. За тази година досега липсите в Авиоотряд 28 били общо за 2.233 млн. лева.

На въпроса дали няма някъде да „арестуват“ и премиерът Борисов, Московски се засмя и отговори, че премиерът или друг високопоставен държавник може да се окаже в проблемна ситуация, но няма да бъде „арестуван“. „Но аз не мога да треперя всеки ден, че ще задържат „Фалкона“ на някое летище, защото не сме си платили сметката“, каза Московски. Министърът обаче предупреди, че премиерът, шефът на парламента и президентът трябва да се съберат и да решат искат ли да го има правителствения Авиоотряд.

Преди време заради проблем с колесника се наложи самолетът с премиера Бойко Борисов на борда да лети над София около час. След това се разбра, че тогавашният шеф на Авиоотряд 28 е подал оставка именно заради невъзможността техниката да се поддържа в добро състояние с намаления бюджет. След аварията в София дойде швейцарски екип, за да отстрани повредата с колесника. Проблемът обаче се повтори неотдавна, когато премиерът не успя да стигне от Варна до Пловдив за откриването на многофункционална зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *