Ускоряване на отлива на депозити от гръцките банки

Отливът на депозити от гръцката банкова система се ускори до общо 11 млрд. евро преди проведените на 25-и януари избори в страната, съобщава агенция „Блумбърг“, цитирайки своите източници. Това показа рязко ускоряване на тази негативна тенденция, след като през декември 2014-а година бяха изтеглени депозити за 3 млрд. евро.

Според неназован висш гръцки банкер, изтеглянето на средства от гръцките банки е набрало скорост през последните няколко седмици преди вота, като този процес вероятно няма да спре и след убедителната победа на радикалната левица СИРИЗА и формирането на коалиционното правителство на Алексис Ципрас с крайната десница „Независими гърци“.

Това означава, че все повече гръцки банки ще се нуждаят от спешна ликвидна подкрепа по програмата ELA на Гръцката централна банка. По-рано този месец (на 22-ви януари) Европейската централна банка одобри отпускането на спешни средства за две гръцки банки (Eurobank Ergasias и Alpha Bank) чрез програмата за „Извънредна ликвидна подкрепа“ (ELA) на Централната банка на Гърция. Кредитната ELA линия беше одобрена за срок от две седмици (до началото на февруари), като въпросът ще бъде разгледан отново след този срок, посочи ЕЦБ.

Масовото изтичане на депозити доведе до солиден спад на акциите на гръцките банки, като само вчера те се сринаха с повече от 22% и загубиха общо 40% от стойността си след неделните избори в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *