Успехите на YouTube успокоиха Google за заплахата от Facebook

Силният ръст на приходите на Google от мобилна реклама разсея опасенията на компанията, че нейната платформа YouTube може да понесе удар заради усилията на Facebook да генерира по-голяма печалба от нарастващата популярност на видео съдържанието, гледано на смартфони и таблети, предава Ройтерс.

Google, втората най-високо оценена компания в света след Apple, отчете по-високи приходи и печалба от очакваното за първи път от шест тримесечия.

Онлайн видео рекламите могат да донесат 17 млрд. долара в САЩ до 2017 г., а YouTube изглежда с най-големи шансове да се възползва от това, пишат анализаторите от Jeffers & Co.

„На второ място, новият главен финансов директор Рут Порат ще има по-дисциплиниран подход към управлението на разходите и разпределението на капитала“, посочват още експертите.

Google твърди, че времето за гледане в YouTube се е увеличило с 60% през второто тримесечие и видео услугата е привлякла повече потребители на възраст 18-49 години, отколкото всяка кабелна мрежа в САЩ.

Google и Facebook се опитват да привлекат големите компании да рекламират продуктите си чрез онлайн видео.

YouTube има предимство пред YouTube, тъй като има по-зряла платформа за печалба, която изглежда привлича най-доброто съдържание, твърди Джийн Мънстър, анализатор на Piper Jaffray.

Google твърди, че разликата между цената „за клик“ между декстоп рекламата и мобилната реклама се смалява, т.е. има намаление на средната цена за онлайн реклама.

Мобилната „цена на клик“ вероятно ще надвиши тази при настолните компютри в дългосрочен план, посочва още експертът.

„Цената на клик“ на Google спадна с 11% през тримесечието, но това не е всичко, коментират от Jefferies.

Рекламите в YouTube, където рекламодателите плащат само ако потребителите не прескочат рекламата, струват по-малко от традиционните реклами в търсачките.

Рекламните приходи на Google нараснаха с 11% до 16,02 млрд. долара. Броят на платените кликове пък е скочил с 18%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *