Устремът на SOFIX спря със спад от 0,34%

Устремът на SOFIX спря след отчетения спад с 0,34% до 545,15 пункта в днешната търговска сесия. В предишните шест търговски дни бе отчетен ръст от 7%, като в последните две сесии той беше с по над 2%.

Началото на днешната сесия започна с нови повишения до 551,36 пункта спрямо затварянето вчера при 547,1 пункта, или ръст с около 0,8%. Постепенно обаче оптимизмът отстъпи и започна низходящо движение, което плавно свали индекса с 1,8% до 541,25 преди финалното поскъпване минути преди края на сесията.

„През последните дни ръстовете по ликвидните позиции се дължат на допускането, че някаква малка част от гарантираните депозитни средства биха се насочили към капиталовия ни пазар. Ниската ликвидност на пазара, разбира се, предопределя и по-бързи изменения на пазарните цени на акциите при подобен фитил. И с това допускане, и без него, на нашия пазар имаше средства за инвестиране и поради тази неликвидност няколко по-големи участника и дребните спекуланти запалиха клечкатата за повишаване на пазарните капитализации на компаниите. Това идва предвид насъбралите се средства от силните разпродажби след затварянето на КТБ и последващите неясноти около кредитната институция и цялата политическа обстановка“, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, инвестиционен консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт АД.

„Като цяло борсовите ни измерители изостават в глобален план и през следващите месеци очакванията ми са за повишаването им, ако разбира се, не се разиграе някоя по-съществена политико-икономическа драма в страната или настъпят съществени геополитически сътресения в международен план. Това предопределя и взимане под внимание на всички рискове при инвестирането в дялови ценни книжа“, допълни той.

Сред по-интересните движения днес беше спад с 95% до 1,41 лв. за акция при Хелт енд Уелнес АДСИЦ. Оборотът възлезе на 197 хил. лв., като голямата сделка бе сключена при цена от 0,112 лв. за акция след аукцион в началото на търговската сесия. При тази цена спадът беше над 99%. Сключиха се общо 18 сделки, като в края на сесията имаше търсене при цена от 0,25 лв. и предлагане при 3,696 лв. за ценна книга. Изтъргуваният днес дял бе за около 40% от издадените акции на АДСИЦ-а.

Оборотът на БФБ-София възлезе на 997 хил. лв., като най-голям той бе с акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ – за 204 хил. лв., следван от Хелт енд Уелнес АДСИЦ, Химимпорт АД – за 126 хил. лв., Албена АД – за 54 хил. лв., ЦКБ – за 49 хил. лв. и т.н.

Сделките бяха 587, или по около 1 600 лв. средно на сделка.

В основата на днешния спад бяха Индустриален холдинг България АД с понижение от 8% до 1,15 лв. за акция, ЦКБ АД – с минус 4,52% до 1,184 лв., Химимпорт АД отстъпи с 2,25% до 1,955 лв. и други. Нагоре бяха акциите на пет дружества, сред които М+С Хидравлик АД – с 1,51% до 5,38 лв., Неохим АД – с 1,16% до 43,5 лв. и Софарма АД – с 1,03% до 3,92 лв. за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *