Учени потвърдиха, че квантови компютри са възможни

Екип от специалисти доказа, че две от основните теории на квантовите компютри са осъществими, което означава, че прототипите на квантовите компютри в момента са на прав път, съобщава онлайн изданието Engadget.

Учени от университета „Корнел“ са открили, че атомите в облак от газ рубидий спират да се движат, докато са наблюдавани чрез лазер. Промяната в интензитета на лазера или неговото пълно изключване са достатъчни, за да могат атомите да възстановят нормалното си движение.

Това откритие означава, че квантовата криптография може действително да бъде непробиваема. Ако някой се опита да прочете криптираните по този начин данни, то те ще се увредят и ще станат недостъпни, като същевременно ще се разбере и за пробива. Това е едно от големите предимства, което се изтъква, на квантовите компютри.

Друго предимство е моменталната реакция на този тип компютри, които могат да обработват огромни обеми информация за секунди. Второто откритие на учените е, че усвояването на способността атомите да бъдат спирани може да позволи създаването на квантови сензори, които са много чувствителни и реагират още в момента на забавянето на движението на атомите.

Възможностите са големи и тези открития показват, че прототипите на квантови компютри в момента са на прав път, което беше другото съмнение дали техните създатели не са сбъркали. Въпреки откритието обаче, създаването на квантови компютри все още е позиционирано в далечното бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *