Учени: Работата от вкъщи намалява наполовина броя на напусканията и увеличава продуктивността

Учени са установили, че организациите, които не позволяват на служителите си да работят от вкъщи, се лишават от стратегическо бизнес предимство. Изследване, проведено от учени от Станфорд, и цитирано от Inc.com, показва, че служителите, които работят от дома си, напускат 50% по-рядко и са със 17% по-продуктивни (което се равнява на почти пълен работен ден всяка седмица).

Проучването е установило, че усещането за отговорност на служителите не отслабва, напротив – те работят по-усърдно и са по-щастливи. Учени и от други университети са стигнали до тези изводи.

Най-голямата китайска туристическа агенция, Ctrip, е имала проблем – огромно текучество на персонала – 50%. След като агенцията позволила на служителите си да работят от вкъщи през четири дни от работната седмица, напускащите намалели наполовина. Изследването показва, че служителите на фирмата, работещи от вкъщи, се възползват от много по-малко почивки и болнични. Освен това са по-продуктивни на минута.

Повечето служители, които работят от разстояние, потвърждават резултатите от това проучване. Те постоянно работят по-дълго от обичайното, т.е. изморяват се по-трудно, а и са по-продуктивни, защото прекъсванията и разсейванията са много по-малко. Някои служители дори се стремят да запазят най-тежките си задачи за дните, в които работят от вкъщи, защото това е времето, в което са най-концентрирани.

Дори да сте скептичен и да имате колебания по отношение на ефекта от разработването на програма за работа от вкъщи във вашата организация, ще се убедите в ползите, ако вземете предвид следните фактори за успех:

  1. Преди да въведете промяната, вземете решение какви са измеримите резултати, които искате да постигнете

Какъв е резултатът, който искате да постигнете? Планирате да намалите броя на напускащите служители и да увеличите продуктивността? Тогава помислете за по-гъвкава програма за работа от дома. Разбира се, ако е приложима. Ако вашият екип решава проблеми, свързани с иновации, и е необходимо непосредствено сътрудничество, може би е по-добре да се придържате към курса, който вече сте поели, и да помислите за друг вид промяна.

Независимо от предизвикателствата, пред които сте изправен, старайте се да измервате точно резултатите от промяната, за да се уверите, че е имало смисъл да я предприемате.

  1. Разяснете на служителите си какви са вашите очаквания

Когато правите голяма промяна, е важно да изясните очакванията си. Дали един служител работи от вкъщи и дали го прави съвестно си личи от резултатите му.

Един от най-високо ценените изпълнителни директори в Америка според Glassdoor – Benno Dorer от Clorox, се ръководи от своя собствена философия: „Онова, което ме интересува, е резултатът, а не колко работни часове са вложени в него. Мисля, че всички наши служители се ангажират с работата и с резултатите. Не ме е грижа дали постигате тези резултати от вкъщи, или работейки в офиса, дали изпращате имейл в 11 вечерта, или в 11 сутринта – това зависи от вас.“

Важно е да изясните очакванията си към служителите – работното време, достъпността, начина на комуникация.

  1. Експериментирайте, когато има най-много смисъл

Най-вероятно фирмата ви не може да функционира със служители, които работят само от вкъщи. Опитайте с един ден, който ви се струва най-подходящ за теста – когато прогнозата е за много лошо време, когато започва ремонт на възлови кръстовища в града и трафикът се очертава ужасен или в деня преди всички да излезете в отпуск. Проследете какво ще е влиянието върху ефективността.

Можете да увеличите продуктивността в рамките на този ден, ако с екипа си обмислите списък с идеални работни дейности за извършване у дома.

  1. Проявете гъвкавост

Опитайте промяната с малки стъпки, чието влияние да оцените, преди да предприемате по-сериозни ходове.

  • Един ден на седмица. Позволете на служителите си да изберат един ден в седмицата, в който ще работят от вкъщи. Нека го координират с останалата част от екипа.
  • Половин ден вкъщи. Само за някои задължения е необходимо да се извършват от офиса.
  • Петък. Изберете за работа от вкъщи най-бавния делничен ден.
  • Сезонна работа от вкъщи. Прегледайте календара си и изберете най-лекия сезон за вашата организация. Въведете модифициран график за работа от вкъщи през този период.
  1. Позволете гъвкавост, не я налагайте

Когато се стремите да запазите служителите си и да повишите продуктивността им, е от изключителна важност да се съобразите с предпочитанията им и с това как те ще се променят след въвеждането на работата от вкъщи. В противен случай може да се окаже, че усилията ви са контрапродуктивни.

След като изследването на Станфорд приключило, половината от служителите, които са работили от вкъщи, са решили да се върнат в офиса, защото са се чувствали „самотни“.

 

Кольо ГЕОРГИЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *