Учени създават „мини мозъци“ за неврологични изследвания

Изследователи от Университета Браун са разработили метод за създаване на “мини мозъци” – триизмерни структури от нервна тъкан, които са в състояние да пренасят електрически синапси, пише Gizmag, цитиран от Агенция Фокус. На цена от едва 25 цента, мини мозъците могат да се превърнат в ефективен инструмент за извършване на неврологични изследвания. Тези “мозъци” нямат мисловни способности, но пресъздават клетките и структурата на истинския орган по-точно от двуизмерните тъканни култури и съдържат различни видове клетки, които могат да формират синапси – електрически връзки, помежду си.
Мини мозъците са широки едва една трета от милиметъра, имат естествена форма, а плътността им е подобна на плътността на мозъците на плъхове. В процеса на формиране на структурите най-напред се центрофугират проби от тъкан, а след това клетките се отглеждат в специални плесени. По думите на изследователите в сферите се формира сложна триизмерна мрежа в рамките на между две и три седмици. Методът позволява производството на хиляди мини мозъци от малка проба на жива тъкан от един единствен плъх.
Ръководителят на проекта Даян Хофман-Ким е разработила техниката, за да създаде платформа за провеждане на опити. Една от възможностите е тестване на трансплантация на невронни клетки за лечение на Паркинсон, например. Изобретението може да доведе и до ограничаване на използването на животни в нерологичните изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *