Училищата със звезди като хотелите

По-добрите ще получават повече пари, ще питат и децата за рейтинга

СОФИЯ. Училищата в София ще са със звезди като хотелите. До 2010-2011 г. това ще стане и в страната, съобщи общинският съветник от НДСВ Кирил Арсов вчера. Категоризацията ще обхваща и началните школа, и гимназиите. Рейтингът ще определя не само колко е престижно училището, но и какъв бюджет да получава, обясни шефката на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева. По всяка вероятност оценяването ще е по точкова система, поясни тя. Експертите на общината ще преценяват материалната база. Така например, ако школото има компютри или басейн, ще получи повече точки.

Най-важният фактор при категоризацията на училищата обаче ще са резултатите от външното оценяване на МОН, което тръгва догодина. Школата, подготвили най-много отличници на матурите след 4, 7, и 12 клас, ще вземат най-много пари. Ще се взема мнението и на училищните настоятелства. Искаме по оценката на школата думата да имат и децата, изтъкна Кастрева.

Рейтингът ще е важен и за това колко пари ще получават учителите. Предвижда се именно оценката на школото да бъде един от основните фактори за диференцираното заплащане на преподавателите. Новата система няма да доведе до отлив на ученици от школата с нисък рейтинг, смята съветникът Арсов. Според него не е толкова важно началните училища да са с много звезди, докато за гимназиите това било от по-голямо значение.

Теодора Йолчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *