Учителите на психотест през 5 години

Учителите да минават на психотест през период между 3 и 5 години. Такава промяна в наредбата, която изискваше ежегодни медицински прегледи при психиатър за педагозите, е приета от Отрасловия съвет на МОН. Това съобщи пред „Монитор“ зам.-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов.

Какви обаче ще бъдат окончателните текстове все още не е ясно, защото промените трябва да бъдат съгласувани и приети и от МЗ. Психотестовете обаче остават задължителни за новите учители, преди да бъдат назначени на работа.

За промени на наредба 4, която беше спусната от здравното ведомство, се заговори след масовото недоволство на учителите, породено от идеята да подлежат на преглед при психиатър всяка година.

Според наредбата длъжността на учител не може да се заема от лице, страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол. Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с налудни разстройства, свързани с личностнова и поведенческа промяна . В класните стаи не бива да попадат и лица, страдащи от т.н. разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Заболяванията могат да бъдат установени от лекар специалист в съответната област – психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.

За психотестове за преподавателите обаче се заговори още през 2014 година след скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище. Въпреки това синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настояваше дори за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради наредбата, която според тях унижавала учителите. Документът обаче, макар да е подписан от здравния министър, е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

One thought on “Учителите на психотест през 5 години

  • 30.12.2016 в 11:30
    Permalink

    Напълно съм съгласна!Днешните деца са чудо могат да те влудят напълно а и кризата притиска и 2- те страни и води до редица отклотения!Предлагам учителите да се пенсионират по рано!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *