Учителите по фън шуй прогнозират спокойна година за фондовите пазари

Инвеститорите, поразени от миналогодишната турбуленция на фондовите пазари, може да почерпят утеха от изповедниците на древното китайско изкуство фън шуй, които предсказват по-спокойни пазари в идващата китайска година на Бика, пише Ройтерс.
„Годината на Бика е „земна“ година, в която хората ще си поемат дъх и ще си дадат равносметка за това какво трябва да правят след бурната 2008 г.“, казва хонконгският учител по фън шуй Реймънд Ло.
Според това изкуство вселената е съставена от пет елемента – земя, вода, огън, дърво и метал – те определят колективното настроение на нашата околна среда.
Земята е най-спокойният от всички елементи и тази година е както година на земята, така и година на Бика – символ на по-женствената енергия, казва Ло.
Годината на Бика, която започва на 26-ти януари, ще е най-мирната година в целия свят от 2000 насам, но фондовите инвеститори не трябва да се втурват все още към пазара, предупреждава Ло.
„2009 ще е година на „чистата земя“, което означава, че няма да има огън, така че стремежът за тласкане на фондовия пазар нагоре ще е малък“, казва Ло. Икономическият климат все още ще е неблагоприятен и въпреки че фондовите пазари може да отбележат ръст през първата половина на годината, печалбите може да се стопят през втората, добавя Ло.
Пазарът ще с ниска активност през втората половина на годината, но това ще е добър момент за включване на пазара в очакване на възстановяване през 2010 г. (година на Тигъра), казва той.
Перспективите за световната икономика ще изглеждат по-светли поради факта, че новоизбраният президент на САЩ Барак Обама е роден в година на „чиста земя“. Френският президент Никола Саркози и тайванският му колега Ма Инцзю също са родени в такава година.
„Това е ново поколение от лидери. Те са по-спокойни, по-хуманни и харизматични“, казва Ло.
Винсънт Кох от Сингапурския център по фън шуй също е на мнение, че финансовите пазари ще са успокоени.
Световната икономика ще започне да се възстановява през втората половина на 2009 г., казва Кох, според когото ще има висока активност на пазара за сливания и придобивания, но банките ще продължат да избягват кредитирането.
Доклад на японската изследователска компания Daiwa Institute предупреждава обаче, че годините на Бика, парадоксално, обикновено са пагубни за акциите. Японският индекс Nikkei през всяка една от последните пет години на Бика е отчитал среден спад от 11,4%.
Учителите по фън шуй имат противоречив успех в пазарните прогнози. Година по-рано Ло предсказа пазарна корекция, но и посъветва инвеститорите да влагат парите си в недвижими имоти.
Чарли Чао, известен експерт по фън шуй на Филипините, е бил цитиран в изследване на инвестиционната банка CLSA да предупреждава предходната година за възможна глобална икономическа криза през 2008 г. Освен това обаче той прогнозира добро представяне на филиписката борса, което не се наблюдаваше. Акциите на борсата в Манила отчетоха спад от 48% миналата година, след 21% ръст през 2007 г.
Investir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *