Учителите ще получават бонуси за работа с деца с увреждания

Българските учители ще могат да получават допълнителни възнаграждения към заплатите си, ако работят с деца с увреждания. Това предвижда проект за промени в наредбата за работните заплати на персонала в системата на народната просвета. В момента бонусите при работа със специални ученици са записани в колективния трудов договор на заетите в тази сфера.

Според сегашната наредба брутната заплата на педагогическия (директори, учители, логопеди и др.) и непедагогическия персонал в родните училища и детски градини се състои от основна заплата, както и от допълнителни и други трудови възнаграждения. Допълнителните пари могат да са за редица дейности – за учебни часове над минималната норма, задължителна преподавателска работа, за постигнати резултати, за преподаване на предмети на чужд език, за проверка на изпитни материали от външно оценяване и олимпиади и т.н. Ако са определени във вътрешните правила за заплатите в училището или в колективния трудов договор, допълнителните средства могат да се вземат и за работа при специфични условия на труд в специалните детски градини и училища, за придобита специалност по дефектология и за официални празници и началото на учебната година. Новото в наредбата на МОН е, че занапред този вид допълнителни средства ще могат да се отпускат и ако учителят работи с деца със специални образователни потребности. Бонусът ще важи само за педагогическите специалисти, провеждащи „интегрирано обучение и възпитание“.

Допълнителни средства ще има и за учителите в детските градини за водене на задължителната документация на съответната група и за консултиране на родители. Досега това важеше само за училищните преподаватели. Занапред те ще могат да си получават допълнителните средства не само по време на учебната година, но и до един месец след приключване на учебните занятия, ако става дума за класни ръководители на паралелки, завършващи средно образование. Регламентира се и че при отсъствие на учител допълнителните средства следва да се предоставят на заместващия преподавател.

Друга промяна ще позволи на учителите, които работят повече, да вземат повече според изработеното, а не само според предварително договорената минимална сума. При по-висока норма преподавателска работа на педагозите ще се изплаща по-висока основна заплата, но вече не при условия, определени в колективния трудов договор или вътрешните правила за заплати, а пропорционално на увеличението на нормата, гласят промените. В сегашния колективен договор също е записано, че всеки час повече ще носи на съответния учител поне по 5 лв. отгоре – ако е бакалавър или магистър, по минимум 4 лв. – ако е „професионален бакалавър“ и т.н. Сега обаче това се записва и в наредба. Председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиан Петров коментира, че подкрепя мярката, тъй като е справедливо при по-висока норма да се получават повече пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *