Учителските заплати се вдигат от следващия месец

Направено е всичко възможно покачване на заплатите на всички учители да се случи, след като се преизчислят заплатите по рангове и учителски труд. Вероятно това ще стане следващия месец по някое време. В това увери министърът на образованието проф. Тодор Танев в сутрешния блок на БНТ.

Той благодари на правителството и на премиера Борисов, защото разбрал и дал зелен семафор. „Ще се борим за увеличаване на бюджета и през следващата година. Догодина не само да задържим покачването от тази година, но и да го увеличим. Защото не можеш да дадеш тази година и следващата да си го вземеш обратно. Ще настояваме за над 100 млн. лева, защото ние на българските учени също сме токова задължени, колкото на българските учители, но започваме от учителите, защото без учителите, без училището всички други степени на науката и образованието нямат никакво значение“, обясни министърът на образованието.

По думите му Министерството на образованието прави всичко възможно учителската професия да стане по-атрактивна , а новият закон дава възможност на преподавателите да избират различни форми, така че часовете им да бъдат интересни. „Ще се наблегне на интерактивността, работи се по програмата „таблет за всяко дете“, подчерта министърът.

Той призова за коренна промяна в отношението на обществото към учителите, като подчерта, че те са подложени на огромен стрес. „На българския учител трябва да се даде възможност и за повече творчество“, добави Танев. Министърът се ядоса на зрителски въпрос защо е отменил увеличението на учителските заплати, като подчерта, че такова нещо не е правил. Той каза, че не отговаря на подобни „провокативни и ненормални“ въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *