Фабер: В момента сме в по-лоша позиция от 2008 г.

Кредитният бум в страни като Китай означава, че светът е в по-лошо положение, отколкото беше през 2008 г., когато финансовата криза доведе до глобална рецесия, коментира анализаторът Марк Фабер пред CNBC.

„Имахме кредитна криза през 2008 г., защото имахме твърде много кредити в икономиката, сега процентът на задълженията е по-висок“, каза Фабер.

Той се позова на последния доклад на бившия главен икономист на Банката за международни разплащания Уилям Бели, според когото общият обем на кредитите в развитите икономики вече е с 30 на сто по-висок, като дял от брутния вътрешен продукт, отколкото беше през 2007 година.

„Така че ние сме в по-лошо положение, отколкото бяхме тогава“, коментира Фабер през CNBC.

„Вижте Китай, където кредитирането като процент от икономиката се е увеличило с 50 на сто през последните 4 и половина години. Това е най-бързият растеж на задлъжнялостта в цяла Азия“, отчете Фабер.

„Държавният дълг не се е повишил толкова много, но дълговете на домакинствата са“, според Фабер „.

„Това ще свърши зле и единственият въпрос е дали ще предизвика малка икономическа криза, последвана от огромно печатане на пари или първо светът ще се плъзне по инфлационната спирала“, прогнозира Фабер.

„Защо повечето от цените на продуктите в Сингапур и Хонконг са по-високи, отколкото в САЩ? Това е така, защото, когато имате инфлация на цените на имотите, магазините трябва да плащат по-високи наеми, и съответно да продават по-скъпо продуктите си. Така инфлацията на активите се превръща в потребителска“, смята Фабер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *