Фаблетите наводняват пазара през 2019 г.

Над 400 млн. фаблета (хибридни устройства между смартфони и таблети, б. ред.) ще бъдат продадени през 2019 г., което представлява значителен ръст спрямо очакваните продажби на 138 млн. устройства през 2015 г., сочи нов доклад на Juniper Research. Въпреки че iPhone 6 Plus насочи вниманието към тази категория, устройствата с екрани в диапазона между 5,5 и 6,9 инча ще добият световна популярност през следващите години, разкрива компанията.

Документът, наречен „Tablets, Phablets & Hybrids: Ecosystem Evolution, Vendor Landscape & Forecasts”, разкрива, че постоянното увеличение на размера на екрана на смартфоните вероятно ще направи фаблетите нещо масово през следващите две до три години. Това се дължи на факта, че потребителите по света използват все повече смартфоните си за достъп до медии и за играенето на игри, като те предлагат по-богато преживяване благодарение на по-големия си екран.

Потребителите на фаблети ще бъдат по-малко склонни да купуват таблети с по-малки екрани, а цената на тези с по-големи екрани може да ги отблъсне. Juniper очаква тази тенденция да забави продажбите на таблети на пазарите, на които потребителите вече използват повече смартфони, както се случва в Китай.

Докладът посочва също, че голяма част от елементите на устройствата стават все по-близки.

„Едни и същи чипове сега могат да захранват всяко мобилно устройство – от смартфони до лаптопи“, пише авторът на доклада Джеймс Моър. По думите му разликите в хардуера се размиват.

Според документа китайските производители се опитват да разширят предложенията на таблети и фаблети в международен план, но вероятно ще имат по-малък растеж заради дистрибуцията, насочена предимно в онлайн пространството и заради слабите маркетингови стратегии.

Използването на фаблети на работното място се очаква да нарасне през следващите години, допълва докладът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *