„Файненшъл таймс“: Рисковете за инвеститорите в България са големи

В статия озаглавена „Големи празнини в практиката и опита“, в. „Файненшъл таймс“ прави преглед на риска за потенциалните инвеститори и търговски партньори в новите страни-членки на ЕС, предаде БТА.

Макроикономическите опасности са най-малки в Словения – първата бивша комунистическа страна, присъединила се към еврозоната – но съвсем не са за пренебрегване, отбелязва вестникът. Рисковете са значително по-големи в Румъния и България, последните присъединили се към организацията страни миналата година, пише вестник „Дневник“.

Както посочи Европейската комисия в годишния си доклад това лято, отбелязва „Файненшъл таймс“, и двете страни изпитват сериозни проблеми с корупцията, а България и с организираната престъпност.

Потенциалът на двете балкански държави е значителен, особено що се отнася до Румъния, пише още в статията. В двете страни освен това няма гаранции за икономическа и политическа стабилност.

В Румъния, където брутният вътрешен продукт (БВП) миналата година нарасна със 7,7 процента, има признаци на прегряване на икономиката, като разходите в частния и обществения сектор растат бързо, а външният дефицит достигна 11,6 на сто от БВП.

Междувременно вземането на политически решения е затруднено от продължаващите политически битки между президента Бъсеску и правителството.

В България, политическата обстановка е по-стабилна, но икономиката е по-уязвима на външни влияния, като миналата година дефицитът по текущате сметка на страната достигна 14,8 на сто от БВП, пише „Файненшъл таймс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *