Факт: Дизелът в България е по-скъп с 10 стотинки от средната цена в ЕС

Според последните данни на европейски специализиран сайт за цените на горивата, дизеловото гориво в България е с 10 стотинки на литър по-скъп от средната цена за Европейския съюз. Това каза в студиото на Нова телевизия Мартин Димитров.Той посочи, че не е нормално българите да плащат четвърта по величина цена за дизела и пета по величина цена за бензина. Депутатът поиска регулаторът в бранша- Комисията за защита на конкуренцията- да анализира ситуацията и да види има ли някакво нетърговско споразумение между фирмите.

„Конкуренцията в бранша на горивата у нас очевидно не работи, имаме сериозен проблем. Иначе не може да се обясни ниската цена в едни райони на страната и доста по-висока- в други“, допълни Мартин Димитров.

Според Румен Гечев, поевтиняването на горивата във Варна и Стара Загора трябва да бъде разгледано и да се види как се постига по-ниска цена и дали става дума за намаляване на търговската отстъпка или е причината е друга.

Представител на КЗК пък смята, че високите цени у нас идват от високите такси на акцизните складове и от години нищо не се предприема от страна на парламента това положение да се преустанови. От регулатора смятат, че няма как да се каже на търговеца с какъв марж да продава и той прави, каквото му изнася.

В акцизните складове има монопол, през 2011 година 85% от тях се държат от Лукойл, обявиха още от КЗК. В момента от комисията правели проверка дали това положение е променено или не. Резултатите се очакват в следващите седмици. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *