Фалит на банка вече няма да е табу в ЕС

Фалит на банка повече не трябва да е табу в Европейския съюз, но трябва да има готовност за действия, ограничаващи последствията от такъв фалит. Това се отбелязва в проектодокумент на Европейската комисия, в който се правят изводи от избухналата миналата година финансова криза и се препоръчват мерки за управление на транснационални банки в период на криза.

Документът трябва да е готов в окончателен вид другата седмица. В него се посочва нещо, което се знае отдавна и продължава да предизвиква недоволство сред общественото мнение в редица страни от Европейски съюз – прекалено големи банки станаха жертви на кризата и в името на спасяването им бяха хвърлени десетки милиарди евро държавни средства или пари на данъкоплатците.

Наясно с това недоволство, Европейската комисия отбелязва: “ Трябва да има увереност, че винаги е възможно, от политическа и икономическа гледна точка, една банка да фалира независимо от размера й. В такъв случай обаче загубите трябва да се понасят най-вече от акционерите и от второстепенните кредитори, а не толкова от правителствата /държавата/ и данъкоплатците“.

Същевременно, добавя комисията, трябва да се осигури защита на влоговете, да се избегне прекратяване на банковите услуги и плащанията, да не се допусне проблемите да се прехвърлят върху други банки, да се създадат необходимите законови условия за протичаща в ред ликвидация.

В документа се подчертава, че избухналата финансова криза е показала „липсата на подходящи инструменти“ в Европейския съюз за управление в случай на криза в транснационална банка“. Ето защо Брюксел предлага да се създаде специфичен европейски режим по отношение на тези банки.

В него трябва да е описано кога националните власти да се намесват в случай на криза, какви мерки могат да се предприемат или как различните заинтересовани държави ще си разделят средствата в случай на оказване на държавна помощ. Според документа националните власти трябва също да могат да прилагат много по-широк набор от мерки в случай на криза. В момента тези мерки се ограничават практически до обявяване на фалит или оказване на държавна помощ.

Според Европейската комисия има и други решения като оздравяване на изпаднала в криза транснационална банка, смяна на ръководството й, поемане на част или на цялата й дейност от частен инвеститор, разделяне на „добрите“ и „лошите“ активи на банката.

Събитията около рухването на Фортис /Fortis/, Леман /Lehman/ и исландските банки по време на сегашната криза показват ясно как липсата на подходящ режим за вземане на решения може да навреди на финансовата стабилност и на цялата банкова система в Европейския съюз, подчертава Европейската комисия.

Предлаганият нов режим за транснационалните банки се добавя към вече предложените мерки за банков контрол, включително създаването на европейска комисия за оценка на систематичния риск, която да засича първите сигнали на бъдеща банкова криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *