Фалшивите новини за курса на лирата ще преследва Турция

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС. Никой (…) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край (външните граници) на Европа. Германия иска да види процъфтяваща от икономическа гледна точка Турция, това е в наш интерес, заяви Меркел.
Трябва обаче да се направи всичко възможно, за да се осигури независимостта на централната банка, допълни канцлерът, цитирана от Ройтерс.
Рязкото поевтиняване на турската лира през последните дни е свързано с напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон. САЩ настояват да бъде освободен евангелисткият проповедник Андрю Брънсън, арестуван в Турция по обвинения във връзки с терористични организации. След отказа на Анкара, американските власти обявиха санкции срещу двама турски министри.
В петък, 10 август, турската лира постави нов исторически минимум спрямо долара и достигна курс от 6,41 лири за долар. Курсовите колебания бяха повлияни и от изявлението на американския президент Доналд Тръмп в петък, че е разпоредил удвояване на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция до съответно 50 процента и 20 процента.

Ердоган от своя страна заяви по същото време, че страната му се намира под икономическа „обсада“, която няма нищо общо с икономическите показатели, предаде Асошиейтед прес. Той настоя, че турската икономика остава силна, а националната валута скоро ще се върне към „разумни нива“. Ердоган даде да се разбере обаче, че очаква атаките /включително и чрез фалшивите новини/ срещу турската икономика да продължат.
Турската национална валута отбеляза нов рекорден спад до ниво от седем турски лири за долар, посочва агенцията.
Ердоган каза също, че действията на САЩ напоследък са удар в гърба срещу Анкара и че разпространяването на фалшиви новини за икономиката представлява държавна измяна. По думите на президента е налице „икономически терор“, който се води през социалните медии, но „изменниците“ ще бъдат наказани.
Турското министерство на вътрешните работи съобщи днес, че предприема необходимите законови мерки по отношение на публикации в социалните мрежи, отнасящи се до курса на турската лира спрямо долара, които оказват негативно влияние върху икономическата сигурност на Турция.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *