Фантомът на икономическото възстановяване

Докато световните банки не спират да твърдят, че е започнало излизане от кризата, водещи икономисти вещаят, че светът може да бъде разтърсен от втора вълна на икономическия срив
В края на миналата седмица шефовете на световните централни банки се събраха за годишния си симпозиум в планинския курорт Джаксън хоул, щата Уайоминг. На фона на Скалистите планини банкерите обсъдиха докъде е стигнала финансово-икономическата криза. От симпозиума изскочиха гръмки заглавия за наближаващ край на рецесията. Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанке заяви: „Изгледите за връщане към растеж в много близко бъдеще са добри”. Бърнанке допълни обаче, че възстановяването ще е бавно и трудно, а безработицата ще остане висока за поне още една година. Присъстващият на симпозиума председател на Европейската централна банка Жан-Клод Трише също настоя, че въпреки насърчителните сигнали „светът далеч не се е върнал към нормалност”.
Има ли риск от повторна криза?
Относителното стабилизиране на финансовите пазари и бавното оттласкване на реалната икономика от дъното на кризата дадоха основание на банкери и икономисти да заговорят по-оптимистично. Появилите се неотдавна новини за съживяване на икономиките на Франция и Германия се превърнаха в нещо като „доказателство” за положителния развой на нещата. Сред икономистите се наложи консенсус, че рецесията е към края си, че световната икономика скоро ще започне отново да расте, и че няма риск от повторна криза.
Но не всички са съгласни. Ред водещи икономисти в САЩ са песимистично настроени. Главната причина за тези нагласи е състоянието на американските пазари. Анализатори от „Уол стрийт джърнъл” сочат, че потреблението в САЩ остава на много ниско ниво, безработицата расте, а поне още 300 американски банки са застрашени от пропадане.
Някои анализатори отиват още по-далеч в прогнозите си. Нуриел Рубини, известен американски икономист, който предрече сегашната криза още през 2005 година, сега прогнозира, че светът е изправен пред втора рецесия. „Противно на преобладаващото мнение ние сме убедени, че има риск от втора рецесия, че има сили, които – ако не бъдат овладени – могат да доведат до нова рецесия към края на следващата година или най-късно през 2011 година”, каза Рубини при обявяването на прогнозите за световната икономика на създадената от него анализаторска мрежа RGE Monitor. Той твърди, че относителното стабилизиране на световните пазари и борси изпреварва подобряването на реалната икономика, което неминуемо ще доведе до корекция на прогнозите.
Бланшар: Прекалено рано е за надежди
Рубини смята освен това, че финансовата система е дълбоко увредена. Липсата на достатъчно кредитиране ще задушава дългосрочно частното потребление и инвестициите. Като ехо на Рубини прозвучава главният икономист на МВФ Оливие Бланшар, който заяви, че финансовата система в развитите държави е с увредени функции. Според Бланшар постъпленията на външен капитал в развиващите се източноевропейски икономики едва ли ще се възстановят в близко бъдеще. А това намалява значително шансовете за стабилизиране на реалната икономика.
Преди кризата 70 процента от световното производство се консумира на американския пазар. Но кризата променя световната структура на търсене и потребление. Според икономистите САЩ няма да успеят да върнат старото си ниво на потребление. А това ще държи икономиката на дъното още дълго време. В най-новия си анализ главният икономист на МВФ подчертава, че възстановяването ще е изключително деликатна задача. Прекалено рано е за надежди, пише Бланшар и допълва: „Кризата оставя дълбоки следи, които още дълго време ще влияят на индустриалното производство и потреблението.”

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *