Фармацевти: Недопустимо е да се променя законодателството заради корпоративни интереси

София /КРОСС/ Повече от месец, една малка част от собствениците на аптеки се опитват чрез натиск да наложат на обществото корпоративните си интереси, като провокират министъра на здравеопазването да промени Наредба 28 – която указва какви са изискванията към аптеките и организацията на работа в тях. Това се казва в декларация на Българския фармацевтичен съюз /БФС/, разпространена до медиите.
От БФС посочват, че най-напред обществото е било запознато обстойно с осветлението на аптеките, като бе заплашено, че ще бъдат затворени поне 300 елитни аптеки, което се оказа абсолютна лъжа. Сега набира скорост разяснителна кампания за видовете климатици, като се твърди, че поне 1000 аптеки не отговарят на изискванията. През следващата седмица очаквамe дискусията да се пренесе върху вентилацията на аптеките.
Целта, според фармацевтите, еда се упражнява максимален натиск върху държавата, докато тя отмени ограниченията един собственик да притежава до 4 аптеки, а в приемното помещение на аптеката да работят само фармацевти.
Освен това чрез демонстриране на псевдозагриженост за пациентите се цели избягване на обществената дискусия за продажбата на лекарствени продукти извън аптеките и чрез интернет, както и за продажбата на лекарствени продукти от неквалифицирани лица.
Накратко, очевидната стратегия е всяка седмица да се представя на обществото поне по един „скандал“, който се тиражира от определени медии, в резултат на което населението да бъде убедено, че както Наредба 28, така и цялостната регулация на фармацевтичния сектор е неработеща и е крайно време МЗ да ги промени. Промяната, обаче е в насока поредното либерализиране на изискванията относно персонала на аптеките и създаване на условия за завладяване на пазара от структури с господстващо положение, смятат от БФС. БФС счита, че е недопустимо законодателството да се променя заради корпоративни интереси. Ние смятаме, че държавата трябва да застави всички да спазват законите на страната, а не непоследователно да променя нормативната уредба, след като вече са наложени определени стандарти за качеството на фармацевтичните услуги.
Исканите промени целят да превърнат аптеката от здравно заведение в търговски обект. Това неминуемо ще увеличи публичните разходи в здравеопазването и ще създаде риск за здравето на обществото, както и ще дестабилизира финансовото равновесие на системите за социална сигурност на държавата.
Поради тези причини БФС счита, че исканите промени са абсолютно неприемливи, както за фармацевтите, така и за обществото и правителството няма да се поддаде на натиска.
БФС заявява, че, както досега, няма да позволи да бъде манипулирано общественото мнение и твърдо ще отстоява интересите на пациентите и фармацевтите.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *