ФГВБ – една от най-добре капитализираните схеми в Европа и света

Фондът за гарантиране на влоговете е една от най-добре капитализираните схеми в Европа и света. Ако в Европейския съюз парите във фонда трябва да бъдат поне 0.8% от общия размер на влоговете, то у нас те са 5.2% или над 2 млрд. лева.

Това заяви директорът на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов по време на изслушване от временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание, предаде БГНЕС.

„Схемата за гарантиране на влоговете не е просто едни пари да бъдат заделени и да се използват за изплащане. Тази система е механизъм, който се задейства, за да защитава вложителите“, каза Николов.

Той обясни, че до момента ръководството на фонда е предприело стъпки в четири направления за подготовка за изпълнение на закона в случай на отнемане на лиценза на КТБ и „Виктория“.

Сключени са споразумения с търговски банки, които в случай на необходимост да осигурят ликвидност, а разговори за предоставяне на дългосрочна ликвидност са проведени и с глобални финансови институции, каза Николов.

„Фондът не е източен, той има малко над 2.1 млрд. лева налични пари, като са предприети мерки те незабавно да бъдат ликвидни. Само 500 млн. лева са по-ниско ликвидни, а останалите 1.6 млрд. лева се намират в сметки в БНБ“, обясни Николов, като по думите му с тези пари фондът ще окаже „позитивен ликвиден шок“ за банковата система.

„Разработили сме възможност да емитираме облигационна емисия с държавна гаранция. Имаме механизми и за частично финансиране от държавния бюджет, така че да изпълним задължението си в случай на недостиг. Имаме механизми да покрием и недостига, стига правителството да ни предостави държавна гаранция“, каза още Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *