ФГВБ е против огласяването на доклада за КТБ

Докладът на консултантите от “Аликс партнърс” за фалита на КТБ да стане публичен, гласуваха депутатите от правната комисия.Те приеха на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите от ДПСДелян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов.

„Според текстовете независимо от клаузите за конфиденциалност, временният синдик или синдикът е длъжен да публикува на електронната си страница докладас изключение на препоръките за събиране на вземанията“, заяви Цонев.

От Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) обясниха, чеогласяването на доклада е нарушениеи може да доведе до сериозни неустойки за синдика.

„Направихте специална комисия, която огласи доста повече неща, тъй че публичният интерес е задоволен. Да оставим синдиците да си вършат работата“, призова Борислав Стратев от ФГВБ.

Според председателя на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) мотивите на внесения законопроект са кратки и лаконични.

Вносителите смятат, че предлаганите промени сапродиктувани от обществения интереси са естественото продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства около фалита на КТБ. Те ще се отнасят и за всички следващи случаи, тъй като е ясно, че публичността при фалит на кретитни институции е от съществено значение, както за превенция, така и за последваща защита на интереса на гражданите.

Вторият законопроект, който бе приет на първо четене на заседанието, е внесен от Менда Стоянова и група народни представители отГЕРБ. Той също предвижда промени в Закона за банковата несъстоятелност, свързани свъзнагражденията на синдицитеипубликуването на докладите.

Според сега действащия закон при назначаване на синдик УС на ФГВБ определя първоначалното му възнаграждение за срок от 6 месеца от назначаването му. Сумата е фиксирана ине може да бъде по-малка от 10 и по-голяма от 30 минимални работни заплати.

След изтичането на този срок възнаграждението на синдика се определя като процент от общата сума на осребреното имущество през съответния месец.

Продажбата на имущество не може да започнепреди Фондът да е одобрил програмата за това. По тази причина депутатите предлагат, синдикът да получава фиксирана сума докато ФГВБ не посочи начална дата за осребряването.

С промените се въвежда и срок от две години на досегашното изискванесиндикът да не е бил член на изпълнителен или контролен органили съдружник в дружество, което е обявено в несъстоятелност и в него са останали неудовлетворени кредитори.

Според изменениятасиндикът ще трябва да изпраща на ФГВБ всеки месец отчетза дейността си, а не ежеседмично, както беше досега. Достъп до пълната информация и доклада с оценки на отделните активи ще имат само синдикът и Фондът.Кредиторите ще получават отчети с обобщени данни.

Целта на промяната е да се защити публичният интерес и да се постигне максимална цена при продажбата на активите, посочват вносителите.

ФГВБ може предварително да разреши на синдика да извърши всяка сделка или действие,чийто имуществен интерес надхвърля 10 хил. лв., приеха още депутатите. В момента тази сума е 3 хил. лв.

Синдикът вече ще е задължен да представя в Народното събрание доклад с обобщена информация и оценка по активи, а не само документи от инвентаризация и оценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *