Федералният резерв започна да изтегля пари от финансовата система

 
Американската централна банка започна цикъл на затягане на монетарната политика. Това се случи доста изненадващо, след като не бяха дадени предварителни сигнали за подобни намерения.
Политиката по изтегляне на пари от системата започна с повишение на дисконтовия лихвен процент, който търговските банки плащат на Фед върху директните си кредити от централната банка. Той бе вдигнат с четвърт процентен пункт до 0,75 на сто.
Сред мотивите на централната банка е това, че търговските банки трябва да разчитат повече на паричните пазари за набиране на необходимите им средства, а не да прибягват до услугите на Фед, пише Bloomberg.
„Тези промени се разглеждат като стъпка към нормализирането на кредитните инструменти на Фед“, се казва в официалното съобщение на институцията. „Не се очаква промените да доведат до затягане на финансовите условия за домакинствата и бизнеса и те нямат за цел да сигнализират за промяна в изгледите за икономиката или монетарната политика“, обясняват от Фед.
Друга стъпка, която предприемат от Фед е ограничаване на сроковете, за които могат да се отпускат кредити на търговските банки.
Увеличението на дисконтовия процент е първо за последните три години. Неговото повишение прави силно вероятно Фед да увеличи основния лихвен процент на следващата си среща.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *