Федералният резерв на САЩ отново намали основния лихвен процент

Американският Федерален резерв намали основния лихвен процент в страната от 3,5 до 3%.

„Днешното(30.01, б.р.)решение в съчетание с предприетите досега мерки трябва да помогне за стимулирането на икономическия растеж и да намали рисковете, заплашващи икономиката“, се казва в изявление на финансовата институция.

То дойде само седмица, след като американската централна банка намали основния лихвен процент от 4,25 до 3,5% заради опасенията от навлизане на икономиката на САЩ в рецесия.

Решението за поредното намаление е взето при гласуване, като 9 от 10-те членове на борда на директорите на банката са били „за“. Представител на Федералния комитет за операции на открития пазар призна след обявяването на резултатите от гласуването, че „финансовите пазари продължават да са под натиск и кредитите станаха по-слабо достъпни за бизнеса и физическите лица“.

След публикуването на решението на Федералния резерв американският президент Джордж Буш обяви, че проблемът за намаляването на растежа стои пред американската икономика само в краткосрочна перспектива.

Буш призова сената да одобри предложението му за стимулиране на националната икономика, който вече бе одобрен в камарата на представителите.

Вчера американското министерство на финансите публикува статистически данни, които показват влиянието на кризата по кредитите върху американската икономика. По данни на министерството за периода от октомври да декември 2007 г. американската икономика има ръст от едва 0,6%.

За периода между юли и септември показателят е бил 4,9%. Според анализатори последици от кризата по кредитите може да се окажат доста по-сериозни за американската икономика, отколкото се смяташе досега.

Ръстът на американската икономика за 2007 г. от 2,2% бе определен като най-ниския от 2002 г. насам, когато пазарите в САЩ се възстановяваха след криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *