Фед изпрати цената на среброто на 4-годишно дъно

Контрактите върху среброто поевтиняват до най-ниското си равнище от повече от 4 години насам в четвъртък, въпреки чеФедералният резерв запази лихвените ставки в сряда. Пазарът обаче остава фокусиран върху сигналите, които централната банка на САЩ изпрати за бъдещето на монетарната политика отвъд Океана.

В резултат цената на декемврийските фючърси върху среброто се смъква с 0,97 на сто до 18,553 долара за тройунция – най-ниското равнище от средата на юли 2010 г. насам.

Същевременно най-широко търгуваният благороден метал – златото, също поевтинява рязко след заседанието на Фед. Контрактите върху жълтия метал се търгуват с отстъпление от 0,96% до 1 224,00 долара за тройунция. Достигнатото ниво е най-ниското от декември миналата година.

Договорите върху двата най-популярни ценни метала поевтиняха рязко, след като Фед потвърди, че ще изчака с вдигането на лихвите. В изявление, последващо двудневната среща на централната банка, институцията запази основните си лихвени ставки на сегашните им нива, въпреки че някои наблюдатели очакваха повишения.

Федералната комисия за открития пазар (Federal Open Market Committee – FOMC) потвърди досегашната си теза, че лихвените равнища ще бъдат повишени след изтичането на „значителен период от време“, след като бъде прекратена програмата за месечните покупки на облигации.

Това бяха и ключовите думи, за които следяха наблюдателите, като изключването им от изявлението би означавало по-скорошно вдигане на лихвите според анализаторите, докато потвърждаването им означава, че централната банка ще поддържа курса си на ниски лихви в близкото бъдеще.

„На база на оценката си за икономическите условия Комитетът реши, че това определение е подходящо“, каза председателят на Фед Джанет Йелън на пресконференцията след срещата. Тя отново потвърди, че бъдещите решения относно лихвите ще зависят от икономическите данни и няма да бъдат обвързани с конкретни дати и срокове.

„Пазарът изглежда се фокусира върху т. нар. „точки“, с които пазарните участници обвързват прогнозата за лихвените проценти на FOMC. Това е онова, което пазарът гледа, въпреки доста миролюбивата реторика на институцията“, казва Тай Уон, директор на звеното за анализ на пазарите за метали в BMO Capital Markets в Ню Йорк.

Пазарните участници остават в готовност да наблюдават и събитията околореферендума за независимост в Шотландия.Допитването в северната част на Обединеното кралство започна в 9:00 часа българско време и ще продължи до 18:00 часа.

Според мнозина експерти ако Шотландия пожелае да се отдели от Кралството, това може да обезцени британската лира с 5 до 10%. Подобно развитие би имало значително влияние върху доларовия индекс ICE – валутната кошница, отчитаща представянето на американските пари спрямо шестте останали най-популярни парични средства в света.

Всяко постъпване на долара има негативен ефект върху търсенето на деноминираните в щатските пари ценни метали, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *