Фед повишава лихвите

Изправен пред турбулентните финансови пазари и бушуващата инфлация, Федералният резерв посочи, че скоро може да повиши лихвените проценти за първи път от повече от три години насам, като част от по-широко затягане на исторически лесната парична политика, предаде CNBC.

Всички погледи към Фед: Предстои затягане на паричната политика:: Investor.bg

В ход, който не беше изненада, групата за определяне на политиките на Фед заяви, че вероятно предстои увеличение с четвърт процентен пункт до референтния лихвен процент по краткосрочните заеми. Това ще бъде първото покачване от декември 2018 г. Председателят Джером Пауъл добави, че Фед може да продължи по агресивен път, информира infostock.bg.

„Мисля, че има доста място за повишаване на лихвените проценти, без да се застрашава пазара на труда“, каза Джером Пауъл на пресконференцията си след срещата. След като се повишиха силно по-рано, средните стойности на основните фондови пазари станаха отрицателни след изявлението на Пауъл.

Изявлението на комисията дойде в отговор на инфлацията, която е на най-високото си ниво от близо 40 години. Въпреки че преминаването към по-малко адаптивна политика беше добре комуникирано през последните няколко седмици, пазарите през последните дни бяха забележително напрегнати, тъй като инвеститорите се притесняваха, че Фед може да затегне политиката дори повече от очакваното.

Изявлението след срещата на Федералния комитет за отворен пазар не посочва конкретно време за това кога ще дойде увеличението, въпреки че индикации са, че това може да се случи веднага след срещата през март. Изявлението беше прието без несъгласие.

фед - Money.bg

„При инфлация доста над 2 процента и силен пазар на труда, Комитетът очаква скоро да бъде подходящо да се повиши целевият диапазон за лихвените проценти по федералните фондове“, се казва в изявлението.

В допълнение, комитетът отбеляза, че месечното изкупуване на облигации от централната банка ще продължи само на 30 милиарда долара през февруари, което показва, че програмата се очаква да приключи и през март в същото време, когато лихвените ставки се повишават.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *