ФЕД ще затегне кранчето на стимулите още тази година

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви пред американския конгрес, че ще започне с редуциране на потока от средства, насочвани към икономиката на страната още в края на тази година. Остава отворена възможността за промяна на плана, ако индикаторите на САЩ се влошат, стана ясно още от думите му.

„Нашата програма по изкупуване на активи зависи от развитието на икономиката и финансите, но те по никакъв начин не са предварително пресметнати“, каза Бернанке.

Той добави, че темпът на изкупуване на облигации от пазара в САЩ може да бъде забавен, ако състоянието на икономиката покаже, че се подобрява по-бързо от очакваното. От друга страна, така ресурсът от $ 85 млрд. за месечни покупки, може да бъде ползван за по-дълъг период от време, ако безработицата не се подобри, а инфлацията не постигне заложената цел от 2% в края на годината.-

„Ако е необходимо комитетът ще бъде подготвен да използва всички инструменти, включително временно увеличаване на темпа на изкупуванията, за да подпомогне постигането на максимална заетост в контекста на ценовата стабилност“, каза председателят на централната банка.

Той отчете, че възстановяването на икономиката продължава да се случва в умерен темп, благодарение на силния жилищен сектор, който подпомага пазара на труда. Бернанке предупреди, че ФЕД следи внимателно ефекта на повишените данъци и орязването на държавните разходи, които биха могли да се превърнат в спънка за възстановяването на икономиката. Подобен негатив би донесло и влошаване на положението от другия край на океана.

„Имайки предвид, че възстановяването все още се извършва с умерен темп, икономиката остава уязвима за непредвидени шокове, включително опасността глобалната икономиката да се забави повече, отколкото се очаква“, добави Бен Бернанке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *