Фермерите пред фалити, убили 700 000 птици, ядем вносни яйца

Статистиката от 2010 г. показва наличието на близо 8,7 млн. птици, а през 2011-а – 7 млн., при около 18,8 млн. – преди осемнайсет години, отчетоха от Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.
За тежкото положение на част от птицефермите и фалитите освен икономическата криза, те обвиниха и министерството на земеделието. Според Христо Цветанов – председател на УС на АЗПБ, от 2300 готови проекти в птицевъдството, внесени в МЗХ, през последните две години са приети само седем. Това по думите му поставя голям процент от фермите в невъзможност да се преоборудват и модернизират, за да отговорят на новите стандарти на ЕС.
В момента преоборудваните птицеферми у нас са 30%, останалите 70% не отговарят на изискванията на ЕС, които трябва да бъдат изпълнени до 2012 година. От традиционен производител и износител на яйца в миналото страната ни се превръща във все по-зависима от чуждия внос, смятат още от Асоциацията на земеделските производители в България.

Финанси

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *