Фермерите се оттеглиха от блокадите, остават ”в готовност”

Хиляди фермери в Гърция изоставиха днес блокадите, на които през последните седмици протестират срещу планираните от правителството данъчни и пенсионни реформи.

Земеделците върнаха тракторите вкъщи, след като премиерът Алексис Ципрас проведе през седмицата разговори с техни представители и обеща, че ще бъдат направени някои подобрения в плана за реформи, съобщава електронното издание на в. „Катимерини“, цитирано от БТА.

„Разочаровани сме от резултатите от срещите с премиера, но си тръгваме с високо вдигнати глави и ясното послание, четова още не е краят“, заяви Никос Волкос, лидер на пътната блокада на автомагистрала Егнатия в Северна Гърция.
„Оставаме в готовност“.

Някои фермери изляха гнева си днес на депутати от управляващата партия СИРИЗА. Група протестиращи хвърляше яйца и домати по офиса в Игуменица на депутата Мариос Кацис, а други демонстрираха пред офиса в Драма на депутата Христос Гондиас.

Превозвачите организират контрапротест

Съюзът на международните превозвачи поддържа заявеното намерение да отвърне с реципрочни действия на блокадата на гръцките фермери на българо-гръцката граница, се посочва в съобщение на Съюза, изпратено до медиите.

Създадена е организация за контрапротест, в случай че гръцките фермери не премахнат блокадата най-късно до 9.00 часа в понеделник – 29 февруари. Ако срокът не бъде спазен, контраблокадата ще бъде факт от този ден и час, посочват от организацията.

Блокадата ще засегне единствено товарни автомобили и микробуси, натоварени сгръцка селскостопанска продукция. Тези превозни средства няма да бъдат допускани на територията на Република България, независимо дали нашата страна е дестинация на доставка или се извършва транзитно преминаване през територията ни.

Мерките ще бъдат прилагани на гранични пунктове ГКПП „Кулата“ – „Промахон“, ГКПП „Илинден“ – Ексохи“, ГКПП „Капитан Петко войвода“ – „Ормениеон“, ГКПП „Маказа“ – „Нимфея“, както и ГКПП „Гюешево“, ГКПП „Логодаж“ (по-рано и ГКПП Станке Лисичково) и ГКПП“Златарево“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *