Фиат ще спасява Крайслер

Правителството на САЩ предостави на италианската автомобилна компания Фиат (Fiat) ролята на спасител на Крайслер (Chrystler LLC), обвързвайки допълнителната помощ в размер на 6 милиарда долара за американската група с трансатлантическо споразумение между двете компании, предаде Асошиейтед прес.

Но би ли могла Фиат – която се размина с фалита през 2003-2004 г., но се възстанови при управлението на главния изпълнителен директор Серджо Маркионе – да спаси сама фалиращия американски колос и да върне обратно инвестициите на данъкоплатците? Според много промишлени експерти това е рисковано начинание. И от двете страни на Атлантическия океан има единодушие – включително и в екпертната на група за спасяване на автомобилния сектор на американския президент Барак Обама – че в алиансът Фиат-Крайслер има голям смисъл.
Фиат произвежда коли от малък и среден клас, каквито липсват в производствената листа на Крайслер, и би могла да компенсира дефицита на САЩ в тези сегменти. Фиат е лидер в сектора на производството на икономични двигатели, където Крайслер среща затруднения да покрие новите стандарти. Потенциално обединение би предоставило на Крайслер достъп до нови пазари в Европа, отбелязва експертният екип на Обама. Въпреки това сделката с Фиат не е подкрепена финансово.
Специалисти посочват, че Крайслер има нужда от много свежи средства, може би около 10 млрд. евро, за да оцелее през следващите две-три години, когато партньорството с Фиат ще започне да дава плодове. Ако Крайслер не получи тези пари, фалитът може да стане потенциален изход; Фиат отказва да инвестира пари и във всички случи предпочита по-необвързващо промишлено обединение.
Източник: БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *