Фиксираха със закон до 2% бюджетен дефицит

Предвижда се с тези промени  бюджетният дефицит да не надхвърля 2%, а преразпределението на приходите да не надхвърля 40% от прогнозирания БВП.  Те ще влязат в сила от 1 януари 2012 г., предаде БТА.
Против промените гласуваха от Коалиция за България. Депутатът Румен Овчаров обясни, че промените нямат никакво отношение към фискалната стабилност на страната. „Няма нито една държава в ЕС, която през 2008, 2009 или 2010 год. да има до 2 на сто бюджетен дефицит  и до 40% преразпределение от държавата – нито Люксембург, нито Белгия, нито Дания”, каза депутатът, цитиран от „Фокус“. По думите му, това е една абсолютно безсмислена политика, несвързана с реалната икономическа обстановка в страната. Още по-пагубни, според Овчаров, са подготвяните промени в конституцията, които предвиждат да не могат да се променят данъците без конституционно мнозинство от 2/3. Ако и те минат в пленарната зала, сегашното правителство ще се превърне в универсалната изтривалка, с която всички бъдещи кабинети ще се оправдават защо не могат да правят това или онова, каза Овчаров.
Сините подкрепиха предлаганите промени. Лидерът на СДС Мартин Димитров обясни, че те ще изиграят своята роля за стабилизирането на финансовата политика и даде за пример Естония, където след приемането на подобна мярка чуждестранните инвестиции са се увеличили няколко пъти.„Гърция около 10 години има дефицит от 2% и накрая се стигна до тоза грандиозна криза. Германия възприема следното правило: ако една година има бюджетен дефицит, на следващата година той се компенсира с излишък. Ето това го няма при нас”, каза Димитров.
По думите му, за България бюджетният дефицит е по-голям проблем, в сравнение с другите страни, защото всяка нестабилност в страната се възприема от инвеститорите като нова криза, подобна на тази през 1997 г.
Финансовият министър Симеон Дянков благодари на парламента за подкрепата. Той посочи, че приетите днес промени поставят страната ни в по-добра светлина в международен план, защото България записва ясни правила за предсказуема финансова политика. „Тези правила ще ни предпазват от необмислени ходове и ще гарантират условия за растеж и напредък“, отбеляза Дянков. „Това, че измененията влизат в сила от 1 януари догодина, тоест в мандата на сегашното правителство, означава, че поемаме ясна отговорност за фискалната политика“, заяви министърът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *