Филмови дейци: Искаме оставката на целия политически кабинет на Министерството на културата

София /КРОСС/ Настояваме за незабавна оставка на целия политически кабинет на Министерството на културата. Това заявиха десетки филмови дейци, които излязоха на протест пред Министерството на културата. Протестиращите ще внесат протестно писмо до министър-председателя Бойко Борисов до обяд, в което споделят своята истина състоянието на българското кино и за нуждите му.
„Ще поемете ли политическата отговорност за унищожаването на българското кино”, питат филмовите дейци.
Според тях от политическото ръководство на Министерството на културата не изпълнява задълженията си по чл.44 и 49 от Закона за филмовата индустрия. и „по този начин се облагодетелстват собственици на киносалони и разпространители, незачитащи квотите за показ на европейски и български филми.

В отвореното си писмо протестиращите посочват още, че не се отчитат над 250-те награди от участието на български филми в над 500 международни фестивали. „Докато единствения „успех” на „Сбогом мамо” досега е, че успя да въвлече България в тежък международен скандал и продължава да я въвлича, поради пълната некомпетентност на управляващите българското кино в момента”, се казва още в писмото.

Кинаджийте издигнаха лозунги гласящи: „21 467 000 зрители на български филми по БНТ за 2009-2010”, „Над 250 000 зрители на международни фестивали 2009-2010”.
В протеста участват Асоциация на българските оператори, Асоциацията на независимите продуценти, Асоциация на филмовите продуценти, Българска асоциация на кинорежисьорите, Международен София-филм фест, Обсерватория по икономика на културата, Сдружение „Български филмов звук” и Съюза на българските филмови дейци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *