Филмът „Дивите райски кътчета: Русия“ бе излъчен премиерно в Сочи

Филмът „Дивите райски кътчета: Русия“, първият от серия документални филми, посветени на проблема с климатичните промени, се състоя в руския град Сочи по време на „АТОМЕКСПО 2018“. Като се фокусира върху флората и фауната на единствени по рода си природи хабитати в Русия, филмът показва уникални и крехки местообитания в Алтай, полуостров Камчатка и Арктика. Продукцията е представена от „Росатом“ и ще бъде излъчвана това лято по National Geographic. Продуцент и режисьор на документалната лента е Андрю Зикинг.

Известният австралийски природозащитник Бен Хърд, основател и изпълнителен директор на неправителствената организация Bright New World, даде старт на събитието и говори за опасностите на глобалното затопляне. „Благодарение на повишаващата се концентрация на парникови газове, нищо не остава недокоснато от нашата цивилизация. Бързо променящият се климат вече не е хипотеза. Но ние можем да решим да направим планетата дори по-добра и светла, отколкото някога сме мечтали“, коментира Хърд.

Алексей Лихачов, генерален директор на руската корпорация „Росатом“, която е водещ световен производител на безопасна и чиста енергия, заяви, че компанията е дълбоко загрижена за заплахите, свързани с глобалната климатична промяна. „Затова ние подкрепяме проекта за създаването на филма за дивите райски кътчета. Искаме да привлечем общественото внимание към кризата с глобалното затопляне и да покажем пагубното влияние, което нарастващите емисии на CO2, причинени от въглеродните енергийни източници, оказват върху нашата планета“, заяви Лихачов.

Заснеман в продължение на 12 месеца, филмът, продукция на Off The Fence, ще бъде излъчен в страни от Африка, Азия, Латинска Америка, Близкия изток и Европа. Филмът е на изпълнителните продуценти от страна на Off The Fence са Елън Уилдемът и Алисън Бийн.

„Този документален филм помага на зрителите да открият огромното природно богатство на Русия и да го запазят, преди този крехък рай да бъде засегнат негативно и вероятно необратимо, от климатичните промени“, заяви Елън Уилдемът от Off The Fence. „Русия е толкова обширна и неуловима страна, че ние, които заснемахме филма, се насладихме на възможността да уловим уникални кадри от този невероятен регион“, каза още Уилдемът.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *