Финансовата дисциплина дава резулат в Google

Американският интернет гигант Google подобрява представянето си през второто тримесечие на годината. Резултатите отново са над очакванията на инвеститорите, а още по-добрата новина за компанията е, че разходите й се покачват с по-малки темпове, пише Reutrs.

Забавяне на разходите

Консолидираните приходи на компанията са нараснали до 17.73 млрд. долара през тримесечието, приключило на 30 юни. За сравнение през същия период на миналата година постъпленията са били 15.96 млрд. долара. Чистата печалба за тримесечието е било 3.93 млрд. долара при 3.35 млрд. година по-рано.

Разходите през този период са се повишили с около 10% до 12.9 млрд. долара на годишна база. Резултатът обаче е доста по-добър спрямо второто тримесечие на 2013 и 2014 г., когато скокът им беше 23%.

Освен това разходите са по-малко с 2.9% спрямо първото тримесечие на тази година. За инвеститорите това е голям успех, защото показва, че новият главен финансов директор на компанията Рут Порат успява да изпълни обещанието си и да въведе малко по-строга финансова дисциплина.

Голям проблем остават данимичните валутни курсове, тъй като близо 60% от приходите на компанията се реализират извън САЩ. Така печалбата можеше да е с 1.574 млрд. долара по-висока, ако валутните курсове бяха останали непроменени от средата на миналата година. В резултат на хеджиране компанията е спасила 471 млн. долара, но 1.103 млрд. долара са били загубени.

Плановете

Порат обяви и някои от плановете си, които също се харесаха на инвеститорите и акциите на компанията се повишиха с над 12% в следборсовата търговия. На първо място Google ще се съсредоточи върху развитие на „ядрото“ си от продукти – търсачката, YouTube, реклами. Останалите проекти, които се смятат за бъдещи източници на приходи – Google Life Sciences, Nest, Fiber и т.н. ще бъдат регулирани по-строго.

Продължва и стратегията за свиване на оперативните разходи, като това няма да се отразява на привличането на топ таланти. Ще бъде направен и анализ за оптимизирането на разходите, защото има отдели, в които се харчат ненужно много пари, казва Порат.

В момента Google има 4.47 млрд. долара кешов резерв. По думите на Порат това дава на компанията „по-голяма стратегическа гъвкавост“, но не означава, че ще започне купуването на по-малки компании. Все пак той уточнява, че Google ще продължи да разработва амбициозни проекти, които решават проблеми за огромен брой хора. Това е част от културата на Google и нещо, на което основателите на компанията много държат, казва Порат и допълва, че в тази сфера също ще има известно приоритизиране на разходите.

Ефектът от новия финансов директор
Основната роля за ограничаването на разходите се дължи на новия финансов директор Пут Порат, която заемаше същия пост и в банковия гигант Morgan Stanley. По време на телеконферентния разговор с анализаторите обеща онова, което инвеститорите искат да чуят. Времето на безграничното харчене на пари е минало, а който иска да вкара пари в налудничави идеи, трябва да се допита първо до нея.

Порат дойде в компанията в средата на май и назначаването ѝ се счита за знак на добра воля от основателите Лари Пейдж и Сергей Брин. Акционерната структура е такава, че ги прави неограничени еднолични владетели на Google. В резултат на тази конструкция на собствеността всяко тримесечие назначават хиляди служители и инвестират в диви мечти, като доставка на интернет чрез балон в Африка, роботи и др., описва ситуацията Wall Street Journal.

Изданието припомня, че мечтата на компанията да навлезе ударно в хадруерния бизнес чрез придобиването на Motorola за 12 млрд. долара не само че не даде резултат, а доведе до огромни загуби. Сега Порат ръководи с много по-твърда ръка финансите на компанията и ликвидни активи за общо 69 млрд. долара. През второто тримесечие на 2015 г. компанията е назначила нови 1729 служители – най-малкият брой от години насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *