Финансовата криза преобърна Топ 10 на банките в Европа

Финансовата криза промени съотношението на силите в банковия сектор в Европа в полза на испанските финансови компании, които в значително по-малка степен са инвестирали в ипотечни ценни книжа.
Паралелно с това се промени и ситуацията в първата десятка. Рязко се покачиха в класацията редица испански банки, както и Deutsche Bank (DB), италианската Unicredit и Bank Austria Creditanstalt. пише в. „Дневник“, позовавайки се на германското делово издание „Ханделсблат“.
Ярък пример за промените е водещата испанска банка Banco Santander Central Hispano SA. Под ръководството на президента Емилио Ботин банката заложи на икономическия ръст в страните от Латинска Америка, като паралено с това се въздържа от големи вложения в ипотечни ценни книжа.
Благодарение на това в момента Santander е втората по пазарна капитализация в Европа, отстъпвайки първенството единствено на британската HSBC.
Силен ръст демонстрира и прекия й испански конкурент – BBVA, който от 13-то място по пазарна капитализация се изкачи до седмото място.
По съвсем друг начин изглеждат резултатите на такива гиганти като швейцарската UBS и британската Royal Bank of Scotland.
Силно пострадалата от ипотечната криза UBS загуби второто място, сривайки се на девета позиция по размер на пазарна капитализация и на тринадесето по показател разходи спрямо приходи.
Британската Royal Bank of Scotland загуби третото си място и в момента е на осма позиция.
Лидерството в банковата йерархия по показател пазарна капитализация има важно значение за компаниите от сектора, чиито книжа се търгуват на борсите, тъй като това повишава цената им при сделки за сливания и придобивания. Понижаването на пазарната капитализация увеличава и опасността от поглъщане, коментира още изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *