Финансовата криза се отразява на туризма в региона

Основният конкурент на българския летен туризъм – Гърция, очаква трудна година заради силното евро и забавянията в икономиката на Европа, прогнозира в края на миналата седмица президентът на Асоциацията на гръцките предприятия в туризма Ставрос Андреадис, цитиран от международните медии. Същевременно курортите в Турция очакват да имат ръст на туристите си заради обвързаността на страната с долара и неговото поевтиняване през последните месеци.
И двете дестинации са основни конкуренти на българския летен туризъм. Прогнозите на представителя на гръцката туристическа индустрия са, че външните фактори, каквато е световната финансова криза, вече оказват влияния върху развитието на туристическия продукт на страната. Гърция е една от водещите туристически дестинации за морски туризъм в Европа и е сред топ 20 в света, привлякла над 16 млн. туристи през миналата година, пише в. „Дневник“.
„Гръцкият туризъм изпитва трудна година, казва Ставрос Андреадис. Сигналите на дълбоката рецесия в световната икономика, продължителността и изходът от която са необозрими, създадоха климат на несигурност“, добавя той. Аргументите в тази посока са свързани с променения курс на еврото спрямо долара, който автоматично оскъпява европейския туристически продукт. Очакванията са, че голяма част от европейските туристи, които представляват около 80 на сто от посетителите в Гърция, ще предпочетат да почиват в държави, които са обвързани с долара.
След олимпийските игри през 2004 г. Гърция отчита непрекъснат ръст на броя на чуждите туристи и на приходите от тях. Миналата година постъпленията от международен туризъм достигнаха 15 млрд. евро, което е 18 на сто от БВП на страната. По думите на Андреадис тази година туристическата индустрия на Гърция ще отчете успех, ако успее да привлече толкова чуждестранни туристи, колкото са били миналата година.
За разлика от Гърция прогнозите за туристическия сезон в Турция са положителни. Според доклад на международния туроператор „Томас Кук“ тази година се забелязва интензивно записване за турските курорти. Турция се очаква да бъде лятната дестинация за европейските туристи през сезон 2008. По оценките на експертите страната ще има ръст от около 10 на сто на приходите от международен туризъм.
С положителни очаквания, макар също да е обвързана с еврото, са представителите на туристическата индустрия в Черна гора. Причината за това е реализирането на дългосрочна стратегия за превръщането на Черна гора в топ дестинация на Балканите.
Според анализите на Световния съвет по туризъм (World Travel and Tourism Council – WTTC) страната е станала пример за иноватор, успял да разработи и приложи дългосрочен план, който да развие и наложи туристическата индустрия на страната. Това дава повод на WTTC да постави Черна гора сред най-перспективните и бързо развиващите се топ дестинации, задминавайки Китай и Индия.
Конкретните данни показват, че туризмът в Черна гора отбелязва годишен ръст от над 10 на сто и това се очаква да се повтори и през 2008 г. Най-големите пазари за страната са тези, на част от които на практика и България разчита – Германия, Скандинавия, Великобритания, Централна Европа и Русия, както и Франция, Австрия и Северна Италия.
Положителни сигнали идват засега и от Хърватия. Според доклада за конкурентоспособността на туризма, представен на Световния икономически форум, Хърватия се изкачва с четири позиции и застава на 34-то място сред общо 130 страни, изпреварвайки всички останали бивши югославски републики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *