Финансовата реформа в САЩ преодоля последното си препятствие

Задаващата се мащабна реформа във финансовия сектор на САЩ преодоля последното си голямо препятствие, след като мнозинството от народните представители в Сената одобриха законопроекта, който ще наложи редица ограничения върху дейността на банките, за да намали рисковете, които те поемат.
Общо 60 от100-те сенатори саподкрепили законодателството, заприеманетона коетоса нужни 51 гласа, пише Financial Times.По-рано днес законодателите в САЩ гласуваха също с 60 гласа „за“ да сложат край на дебата за финансовата реформа и да пристъпят към нейното окончателно гласуване.
Президентът на САЩ Барак Обама се очаквада подпише закона през следващата седмица и да даде началото на най-голямата законодателна промяна в САЩ след здравната реформа от 2009 г.
Година след началото на законодателните усилия за реформиране на финансовия сектор в САЩ, те се сблъскаха с лобирането от страна на финансовите гиганти на Wall Steet, които опитаха да се противопоставят на реформата, която може да намали възможностите им за печалба.
Една от най-оспорваните разпоредби в законопроекта за реформа във финансовия сектор на САЩ предвижда банките, които са застраховани от държавата и приемат депозити, да загубят правото да търгуват за своя сметка с финансови инструменти.
Предложението бе направено от бившия председател на Федералния резерв Пол Волкър.
Според председателя на комисията по банковите въпроси към Сената на САЩ Крис Дод промените ще намалят проблемите във финансовия сектор на страната в бъдеще.
Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър описа предстоящата финансова реформа като най-мащабната от тази, последвала в годините на Великата депресия.
Законодателството бе одобрено от Камарата на представителите по-рано през този месец.
То ще задължи големите банки да увеличат размера на собствения си капитал и провизиите за лоши заеми, и предвижда създаването на нова федерална агенция, която ще контролира кредитирането на потребителите и търговията със сложни финансови инструменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *