Финансова криза може да доведе още 34 млн. души до бедност

Световната финансова криза може да доведе още 11 милиона души до бедност и други 23 милиона до прага на бедността в Източна Европа и Централна Азия до 2010 г.
Това показва нов доклад на Световната банка, предаде агенция Ройтерс, на която се позова БГНЕС.
Изследването за това как семействата се справят с последиците от кризата показва, че те са засегнати от затрудненията на кредитния пазар, все по-високите цени и растящата безработица.
„Световната финансова криза може да преобърне значителните придобивки и подобрения в стандартите на живот“, заяви Лука Барбоне, директор на сектора за „Намаляване на бедността и икономическо управление” към Световната банка за региона на Европа и Централна Азия.
Регионът беше сред най-сериозно засегнатите от световната финансова криза, която вкара много страни в дълбока икономическа рецесия. По-лесният достъп до кредитите по време на годините на икономически просперитет помогнаха на домакинствата, но и ги изложиха на евентуални сътресения на пазара.
При предишни кризи домакинствата разчитаха на втора работа или отиваха в чужбина, за да търсят работа, но глобалният мащаб на сегашната криза направи подобни ходове невъзможни. Според Световната банка, страните със средни доходи, които са изпитали най-голям икономически спад, ще станат свидетели и на най-голямото увеличение в броя на бедните.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *