Финансовите грешки на студентите

След еуфорията при записване в университет, идва моментът, когато лятото свършва и порасналите деца започват самостоятелен живот, често в друг град и далеч от «нашите“. Това от една страна означава купони и край на родителския контрол. А от друга страна, означава, че 18 и 19-годишните, все още тийнейджъри, ще разполагат сами с парите си. Те ще трябва да вършат неща, на които може и да не са свикнали, като да плащат сметки, да си разпределят бюджета, а нерядко и сами да си изкарват парите, защото не всички родители могат да си позволят да издържат децата си в университета, със сигурност не и до последния курс.Какви са най-честите грешки, които студентите правят?

Макар, че започнахме, говорейки за първокурсниците, тези съвети важат за всички – от 1-ви до 5-ти курс:
След еуфорията при записване в университет, идва моментът, когато лятото свършва и порасналите деца започват самостоятелен живот, често в друг град и далеч от «нашите“.
1. Веднага си изваждат кредитна карта Какво показа опитът отвъд Океана? В САЩ 84% от колежаните имат поне една кредитна карта, като средно за един студент бройката е пет карти. Средният размер на парите, които един колежанин дължи по кредитните си карти е 3 173 долара. Банките атакуват университетите и колежите, като провеждат там масирани рекламни компании, в които се акцентира на раздаване на билети за концерти, тениски и прочие, а се премълчават високите лихви. Всички знаем за проблемите с лошите кредити на САЩ. За това от 2010 ситуацията ще се промени – според нов закон, колежаните няма да могат сами да кандидатстват за кредитна карта, а ще се иска подпис от родител. Това не се прави безпричинно. Студентите харчат пари като всички млади хора, които искат да се забавляват, но доходите им са предимно от почасова работа.
2. Нямат навика да се занимават с домакински разходи Смеят се на идеята да си записват разходите и да си правят бюджет. Те не са свикнали да мислят за сметки за отопление и тн. Дори не знаят каква е цената за кубик вода. Получава се така, че за да си платят сметките и наема, студентите са принудени да ползват овърдрафт, а овърдрафтът е един от главните «изедници“ на парите ви, както сме писали в много други статии по-рано.
3. Стават поръчители на приятели «Дай ми 20 лева назаем, утре ти ги връщам“ се казва в един популярен виц за най-честите студентски лъжи. Само че не е само виц. В университета ще срещнете много нови приятели и често ще ви искат пари назаем. Давайте само на тези, които наистина са ви близки и не правете грешка да станете гарант на съквартиранта си, когото познавате от два месеца.
4. Споделят прекалено много лична информация Младите хора на възраст между 18 и 29 години са удобна жертва на крадците на лични данни, защото често ползват интернет, включително чрез обществени компютри от библиотеки, университети и др. В студентките общежития пък един компютър може да се ползва от n-брой хора, което допълнително поставя риск над информацията в него.
5. Отлагат започването на работа (или поне на сериозна работа)Университетът е добро извинение за това да не си намерите работа 5 години, но ще ви бъде по-добре ако не ползвате това извинение. В студентските години се учите не само на академичните дисциплини, а и на житейски опит. В първите една -две години, може и да се занимавате с почасова работа, която може и да не е квалифицирана. От трети курс нататък обаче е препоръчително да си потърсите работа по специалността. И без извинения – навсякъде наемат студенти. В противен случай, ще излезете от университета на 25 години, с диплома в ръка, но без никакви практически знания и нито един ден трудов стаж, което днес е дори странно. А и знаете какви са обявите за работа – всяка втора подчертава, че се изисква опит, а някъде дори определят и минимум от 1 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *