Финансовите министри в ЕС искат акциз за електронни цигари

Електронните цигари (е-цигари) могат да бъдат облагани с по-високи ставки на фона на нарастващата им популярност.За това се разбраха вчера финансовите министри от ЕС на среща в Брюксел, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Електронните цигари в повечето страни от ЕС са освободени от акцизи, с които се облагат традиционните тютюневи изделия в допълнение към данъка върху продажбите. Това означава, че обикновено са по-евтини.

Допитване от 2012 година показа, че 20 процента от пушачите в Европа са употребявали електронни цигари, които някои от тях възприемат като стъпка към напълно отказване от тютютнопушенето. Скептиците твърдят, че е-цигарите могат да стимулират или удължат употребата на тютюн, вместо да накарат хората да изоставят навика.

Всички големи тютюневи компании продават е-цигари, наред с традиционните видове.

Предвид съображенията, свързани с държавните приходи и общественото здраве, министрите заявиха, че освобождаването от акциз трябва да бъде преразгледано и поискаха от Европейската комисия да реши до 2017 година дали да предложи да бъде засилено облагането на е-цигарите.

Електронните цигари са забранени в страни като Австралия, Нова Зеландия, Бразилия и Канада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *