Финансовите министри на Г-20 се събират в Шотландия

Финансовите министри на групата на 20-те най-развити нации Г-20 ще обсъдят на срещата си през този уикенд във Великобритания кога е подходящото време за изтегляне на допълнителните парични стимули, отпуснати на глобалната икономика. Те ще се опитат да намерят нова система за помощ за разпределянето на световното богатство и да се предотвратят бъдещи кризи. Британският финансов министър Алистър Дарлинг ще е домакин на третата среща на финансовите министри на Г-20 в Сейнт Ендрюс в Шотландия. Основната цел на срещата е да потвърдят поетите ангажименти от срещата на групата в края на септември в Питсбърг. От ЕЦБ вчера обявиха, че няма да продължат програмата си за отпускане на 12-месечни безлихвени заеми за търговските банки след края на годината.
Дарлинг обаче добави, че е прекалено рано да се обяви победа в борбата срещу рецесията и, че допълнителните стимули, помогнали за съживяването на икономиката, трябва да останат за момента. Според мен може да се постигне споразумение, за да сме сигурни, че тези мерки няма да бъдат изтеглени прекалено рано, защото все още никъде икономиката не е отчела устойчиво възстановяване, заяви той.
Десет години след като Г-20 беше формирана, лидерите й се съгласиха на срещата си през септември в Питсбърг, че групата става основен икономически форум, защото в нея за разлика от G7 и G8 се включват и развиващите се икономики. Официални представители споделиха, че на форума ще бъде обсъдено и създаването на система, в която страните да могат да прогнозират развитието на икономиката си под наблюдението на МВФ, който да определя дали техните предвиждания са реалистични.
Запитан дали това не значи, че на страните ще им се дават задачи за постигане, като например някаква граница на БВП, Алистър Дарлинг отговори, че според него не е работа на хората да казват на държавите какво трябва да постигнат. Групата също ще обсъди и предложения за създаването на общи резерви, което да накара развиващите се пазари да използват големите си запаси от чужди валути да развиват икономиките си, а не да ги държат в резерв.
Друга тема, която ще бъде разисквана, е сделка за финансирането на борбата с климатичните промени, но Дарлинг изрази съмнения за постигането на сигурни резултати. Искам да използвам срещата през този уикенд, за да ангажирам финансовите министри да обещаят, че ще намерим парите. Ние много ясно се изразихме, че трябва да осигурим 100 млрд. USD.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *