Финансовите министри на еврозоната са против икономическия план на ЕС

Европейските финансови министри се съгласиха, че е твърде рано да се определи какви точно суми следва да отделят националните правителства за стимулиране на икономиката, предаде EUobserver.com.
По-малко от две седмици преди всички европейски лидери да се съберат и да дискутират въпроса с евентуален финансов пакет за подпомагане на икономиката на ЕС, финансовите министри на страните-членки на еврозоната отказаха да дадат благословията си за предложението на ЕК. Най-критично настроена към плана на Брюксел се оказа Германия.
Самите министри се съгласиха с общата философия на плана на ЕК, но далеч не са съгласни страните им да отделят 170 млрд. евро, а от европейските структури да се отпуснат само 30 млрд. евро. Особено скептично настроен се оказа германският финансов министър Пеер Щайнбрюк, който е на мнение, че не бива икономическите планове на Стария континент да се копират, а да се координират. Неговият холандски колега Вутер Бос добави, че страните от еврозоната трябва да се върнат възможно най-бързо към бюджетната дисциплина веднъж щом ситуацията позволява.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *