Финансовите министри на Франция и Германия обсъждат план за антикризисни мерки

В центъра на дискусиите между Франсоа Бароен и Волфганг Шойбле ще бъде предложението за общоевропейски данък върху финансовите транзакции, посочва Франс прес. Освен за данъчната основа и размера на ставката, спорен остава въпросът за какво ще бъдат използвани приходите от новия данък: дали за подпомагане на свръхзадлъжнелите държави от еврозоната или за програми за развитие.
Също днес германският канцлер Ангела Меркел и министър Шойбле ще се опитат да убедят Бундестага да приеме решенията от срещата на върха на еврозоната за преодоляване на дълговата криза. С решенията отпреди месец се предоставят заеми на свръхзадлъжнелите Гърция, Ирландия и Португалия с по-ниски лихви и по-дълги срокове за погасяване.
В Мадрид испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро ще говори пред парламента, който се събира, за да ратифицира новия пакет антикризисни мерки, имащ за цел да вкара в държавната хазна 4,9 милиарда евро.
Също днес, в Рим ще се състои заседание на Общата италианска конфедерация на труда. Очаква се синдикатът да насрочи дата за обща стачка срещу бюджетните икономии, планирани от италианското правителство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *