Финансовите резултати на компаниите влияят положително на фондовите пазари

Европейските акции поскъпнаха до най-високото си равнище от три седмици, след като във вторник (29.04) големи компании публикуваха финансовите си резултати, надминаващи прогнозите на анализатори, съобщава Bloomberg. На американските фондови борси също имаше повишение на цените, като най-голям принос имаха акциите на интернет компаниите. Азиатските борси се движат днес (30.04) между печалби и загуби на фона на публикувани данни за печалбите на различни компании и изказванията на управителите на Федералния резерв на САЩ след края на двудневното им заседание. Централната банка на Япония взе решение да не разширява икономическите стимули.

Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с 1.2% до 338.12 пункта. Бенчмаркът отчете ръст и във вторник, когато компании като AstraZeneca Plc и Bayer AG отбелязаха повишение на цената на акциите си след новини за предстоящи сливания и придобивания. Бизнес новините засенчиха решението на САЩ за налагане на санкции срещу още руски бизнесмени и компании.

Движение на фондовите пазари предизвикаха и данните, че икономическото доверие в еврозоната неочаквано се е понижило през април. Други данни показаха, че БВП на Великобритания се е увеличил с 0.8% през първото тримесечие на 2014 година спрямо същия период на 2013 година, когато увеличението е било 0.7%, показва националната статистика на страната.

Днес на фокус ще бъдат решенията взети на двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, като пазарните играчи и инвеститори очакват централната банка да намали програмата си за изкупуване на облигации до $45 милиарда. Съкращаването на програмата за икономическо стимулиране е подготовка на ФЕД за евентуално повишение на основния лихвен процент за пръв път от 2006 година.

Националните бенчмарк индекси се покачиха във всяка западноевропейска държава освен Исландия. Френският индекс CAC 40 се покачи с 0.8%, до най-високото си равнище от септември 2008 година. DAX в Германия се покачи с 1.5%, а FTSE 100 във Великобритания – с 1%.

Акциите на Deutsche Bank отбелязаха увеличение на цената от 2.2% до 32.11 евро. Чистата печалба на банката се е понижила с 34% до 1.08 милиарда евро през трите месеца до март, на годишна база. Анализатори очакваха печалбата на германската банка да се понижи до 1.01 милиарда евро, показват данни на Bloomberg.

Statoil отбеляза 4.5% поскъпване на акциите си до 181.50 крони за една акция. Най-голямата енергийна компания в Норвегия съобщи, че коригираната и нетна печалба се е покачила до 15.8 милиарда крони ($2.6 милиарда), спрямо 12 милиарда крони година по-рано.

Акциите на Nokia се покачиха с 2.9% до 5.29 евро. Новият главен изпълнителен директор на компанията Раджев Сури, избра главата на своето мрежово подразделение да начертае бъдещето на компанията, след като Nokia продаде бизнеса си с мобилни телефони на Microsoft Corp. Nokia прогнозира, че през втората половина на годината, ще нараснат продажбите на мрежови устройства.

Orange SA регистрира 3.3% повишение на цената на акциите си до 11.20 евро. Най-голямата телефонна компания във Франция прекъсна намалението на доходността си, като оряза разходи за труд. Продажбите на компанията за първото тримесечие на 2014 година се свиха с 4.6% до 9.8 милиарда евро, спрям свиване от с 5.8% за цялата 2013 година.

В САЩ, индексът Standard & Poor's 500 се покачи с 0.5% до 1 878.33 пункта. Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 0.5% до 16 535.37 пункта. Индексът Nasdaq Composite регистрира ръст от 0.7%.

Акциите на TripAdvisor Inc. поскъпнаха с 4.6% до $80.83. Yahoo отбеляза 5.4-процентов ръст на цената на акциите си до $35.83, след като компанията обяви, че ще пусне две комедийни предавания, за да привлече повече потребители на сайта си. Акциите на компанията поевтиняха с 6.6% през предишните 5 борсови сесии.

С 4.6% поскъпнаха акциите на Twitter Inc. до $42.62 по време на борсовата сесия. След като пазарът затвори, акциите поевтиняха с 8.7%. Причина за срива беше, че социалната мрежа съобщи, че потребителите и са достигнали 255 милиона през първото тримесечие, което е забавяне на растежа до 25%, спрямо 30% през предходния период.

Акциите на EBay Inc. паднаха с 3.1% след като компанията съобщи, че продажбите за настоящия период ще бъдат $4.33 милиарда, а коригираната печалба, че бъде в диапазона 67-69 цента за акция, което се разминава с прогнозите на анализатори.

Facebook Inc. отбеляза повишение на цената на акциите си с 3.6% до $58.15, а акците Class C на Google Inc. поскъпнаха с 2.6% до $536.33.

8 от 10 основни индустрии в S&P 500 отбелязаха ръст във вторник (29.04), като акциите на технологични и финансови компании водеха, с ръст над 0.7%.

Днес (30.04), на азиатските борси индексът MSCI Asia Pacificостана почти без промяна, 137.42 пункта, към 13:06ч. в Токио, като изтри постигнат малко по-рано ръст от 0.4%. Индексът най-вероятно ще отбележи загуба от 0.4% този месец, на фона на ескалиращото напрежение в Украйна и задълбочаващото се икономическо забавяне в Китай.

Централната банка на Япония (BOJ) е оставила годишното увеличение на паричната база в размер на 60 до 70 трилиона йени ($683 милиарда), показва съобщение на банката, публикувано днес.

Утре (1.05) доклад на китайското правителство да покаже, че производствената активност в страната е продължила да се увеличава и през април.

Данни за производството на Япония показаха, че то се е увеличило по-малко от прогнозираното през март.

Индексът Hang Seng се сви с 1.2%, след като във вторник скочи до най-високото си равнище от повече от 3 седмици. Hang Seng China Enterprises се понижи с 1%, а Shanghai Composite остана почти без промяна.

Японският индекс Topix се покачи с 0.1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *